5 špinavých triků Facebooku při instalaci aplikací či her

Nový design správy aplikací, her a webových služeb založených na Facebooku razantně upozaďuje, jaké svěřujete soukromé informace či právo na publikaci ve svém profilu.

Facebook nedávno spustil své Centrum aplikací. Nová součást sociální sítě shromažďuje na jednom místě všechny aplikace a webové služby, které můžete prostřednictvím Facebooku využívat. Ucelený katalog je jistě přínosem pro uživatele, ale hrozbou se naopak stalo to, jakým způsobem Facebook upravil průběh ověření aplikace či webové služby. Uživatelé teď často dají své údaje či přístup ke svému profilu, aniž by o tom věděli.

Centrum aplikací.jpg
Nové Centrum aplikací na Facebooku

S nějakou aplikací či hrou se každý uživatel Facebooku už určitě někdy setkal, stále častěji lze také vidět Facebook jako způsob přihlašování na webech, nebo jako nástroj pro diskuze pod články. Každá aplikace, hra či web přitom vždy musí získat vaše svolení k tomu, aby mohla vašeho účtu využít. Facebook to doposud dělal poměrně názorně a vždy ještě zdůraznil, jaké všechny funkce spojené s Facebookem si daná aplikace nárokuje. Někdy to může být přístup k informacím, jindy třeba možnost automatického zápisu na zeď.

S novým Centrem aplikací však výstraha o nárocích aplikací zmizela. Facebook radikálně změnil design a způsob instalace aplikací či schvalování ověření. Velmi snadno přehlédnete, že aplikace může získat informace z vašeho profilu nebo dokonce do něho zasahovat.

1. Už žádná žádost o povolení

Doposud před první spuštěním nějaké aplikace Facebook zobrazil výraznou zprávu s titulkem „Žádost o povolení“. Dostatečně důrazné upozornění jasně uživateli dalo vědět, že aplikace nárokuje přístup k jeho informacím, chce mu posílat e-maily, nebo publikovat na zeď. Informovaný uživatel pak mohl aplikaci povolit či zamítnout. Dnes už žádné takové upozornění neuvidíte.

Zadost o povolení.jpg
Dřívější upozornění při instalaci aplikace (CC BY-NC-ND Kamil Kopecký, RVP.cz)
Mafia.jpg
A tak to vypadá dnes – žádné speciální upozornění, vše se odehrává v pravém sloupci

2. Podmínky pěkně schované

Doposud měla každá informace o přístupu k funkcím výrazné uvedení, dokonce i s obrázkem. V dialogu s Žádostí o povolení jste se dozvěděli vše podstatné. Aktuálně jsou informace napsané šedě, poměrně malým písmem a v pravém sloupci. Co jsou základní informace o vašem profilu, které aplikace získá, se dozvíte až po najetí myší na malý otazník v závorce. Dříve toto bylo přímo součástí dialogu.

Info.png
Co jste dříve viděli hned, dnes uvidíte až po najetí myší na malý otazník

3. Stačí jednou kliknout, že chcete hrát

Už samotné virtuální tlačítko, jehož stiskem aplikaci spustíte, je v nové podobě daleko zákeřnější. Popisek „Hrát hru“ dává najevo, že si prostě zahrajete a o nic víc se nemusíte starat. Že pak můžete na zdi spamovat ostatní nebo že vám budou přicházet hromady newsletterů do e-mailové schránky, to vás ani nenapadne. Dříve se klikalo na tlačítko „Povolit“ a to už si člověk hned uvědomí, že aplikaci dává nějaká práva. Kromě toho bylo hned vedle tlačítko pro ukončení aplikace.

tlacitka.png
Původní tlačítka pro povolení instalace hry • a jak je to dnes

4. Jednou schválené dále neviditelné

Pokud některou aplikaci jednou spustíte a tím odsouhlasíte všechny její nároky, v Centru Aplikací už u takové aplikace zmizí informace z pravého sloupce o tom, co může dělat s vašimi informacemi nebo profilem.

Ville před.jpg  Ville po.jpg
The Ville může mimo jiné na vašem profilu publikovat, co chce • po prvním spuštění upozornění zmizí

5. Nenápadně schovaná možnost odebrání

Abychom Facebooku jen nekřivdili, Centrum aplikací přineslo i snadněji přístupný seznam schválených aplikací, her či webových služeb. Najdete ho úplně dole v levém sloupci pod položkou „Moje aplikace“. Je tu přehledný výpis a u každé aplikace máte možnost spuštění, nebo nastavení. Tam se kupodivu schovávají i veškeré informace o nárocích aplikace. V odkazech však nelogicky chybí možnost odebrání aplikace a na první pohled není jasné, jak ji dostanete ze svého Facebooku. Až po najetí myší se zobrazí napravo od názvu šedý křížek – kliknete a aplikace zmizí.

Moje aplikace.jpg
Moje aplikace: můžu je spustit, nastavit, ale jak odinstalovat? Až přejetí myší napovědělo.

Možnost odebrání je nicméně i na kartě aplikace – odkaz „odebrat“ hledejte v seznamu drobných modrých textových položek v pravém sloupci.

Na Facebooku buďte obezřetní

Výše popsané body neznamenají, že by byl Facebook nějak nebezpečnou službou. Žádné nové funkce ohrožující soukromí nezavedl. Vše souvisí jen se změnou designu, která ovšem nahrává tomu, abyste přehlíželi důležitá upozornění na oprávnění aplikací. Takové upozornění může leckoho odradit a při téměř miliardě aktivních uživatelů to může být hodně velké číslo zmařených „instalací“. Aplikace jsou přitom pro Facebook příležitost k ziskům, dalšímu rozšiřování a delšímu času stráveném v síti. Je v jeho zájmu, abyste je využívali.

Dávejte si ale nadále velký pozor, jaké aplikace instalujete a co si nárokují. Pokud vám zeď nebo e-mail zahltí spam, tak si vzpomeňte, že je vhodné jednou za čas schválené aplikace na Facebooku zrevidovat a promazat.

Diskuze (30) Další článek: Nové počítače „vše v jednom“ od Samsungu v detailech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,