500 GB na rychlém SSD pod čtyři tisíce, Samsung rozšířil řadu 750 EVO

Před pár dny jsme psali o nových SSD Kingstonu, které razantně přiškrtily cenu. Nyní se ozval také Samsung, který rozšířil řadu svých levných SSD o 500GB model. A rovněž tlačí cenu dolů, vešla se pod čtyři tisíce korun a dá se očekávat, že po nástupu na trh ještě o něco spadne.

SATA, TLC... do běžného notebooku akorát

Podobně jako u nové nejlevnější řady Kingstonu nelze čekat od levné řady 750 EVO od Samsungu nějaké technologické zázraky, ale i tento základ je zhruba desetkrát rychlejší než plotnové disky a pro domácí použití zcela dostatečný jak z hlediska výkonu, tak spolehlivosti.

135912088

Disk využívá sběrnici SATA 3.0 a NAND čipy TLC vyráběné 16nm technologií. Mohli bychom teoretizovat nad tím, jak se projeví úbytek výkonu TLC čipů při náporovém zápisu většího množství dat, což ale při běžné práci nijak nepocítíte. Stejně tak obavy z životnosti už nejsou při normálním provozu na místě a výrobce se to snaží podpořit tříletou zárukou.

Náročnější zájemci o výkonnější SSD s pětiletou zárukou mohou od Samsungu zvolit o pár stovek dražší řadu 850 s novým čipy 3D V-NAND.

Výrobcem udávané rychlosti jsou až 540 MB/s pro čtení a až 520 MB/s pro zápis. K dispozici je funkce hardwarového šifrování (256bitový AES) a součástí je i software na klonování pro snadný přestup ze staršího disku.

S cenou ještě níž!

Pohled do aktuálních ceníků ale prozradí, že ačkoli se Samsung chlubí tím, že 500GB SSD dostal s cenou pod čtyři tisíce korun (3 999 Kč), zavedená konkurence už v této oblasti operuje s atraktivnějšími kousky.

Právě připravujeme velký srovnávací test 500GB SSD! Najdete ho v nadcházejícím čísle časopisu Computer (číslo 7/16, vychází 20. června)

Například Kingston už pod čtyři tisíce dostal i své nejrychlejší SATA SSD HyperX Savage s MLC čipy a řadičem Phison. Nový model UV400 pak vyjde jen na 3 299 Kč při 480GB kapacitě. Do 3 500 Kč se pak vejdou „pětistovky“ i od ADATA (Premier SP550), OCZ (Trion 150), Crucial (BX200), AMD (Radeon R3) a další. Pokud tedy bude chtít Samsung s novým modelem uspět, bude muset ještě zlevnit.

Diskuze (45) Další článek: Sociální sítě vedou k většímu pití alkoholu, prozradil výzkum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,