A je to tady: Microsoft koupí stěžejní část Nokie

Opakované spekulace jsou u konce. Microsoft kupuje Nokii, respektive její podstatnou část zahrnující výrobu mobilních telefonů.

Microsoft koupí finskou Nokii, respektive její hlavní část zabývající se výrobou mobilních telefonů. Plánovaná akvizice vyjde amerického softwarového giganta na 7 miliard dolarů, informuje The Wall Street Journal.

Lumia 1020.jpg

Nokia má k Microsoftu v posledních letech velmi blízko díky směrování Stephena Elopa. Ten jakožto šéf dosažený v září roku 2010 začal v Nokii s velkými změnami, které ostatně firma s upadající slávou u byznysem potřebovala jako sůl. Jednou z těchto podstatných změn bylo nasazení mobilní platformy Windows Phone do všech nových chytrých telefonů, které firma plánovala vyrábět. Vzešla z toho dohoda s Microsoftem, na základě které dostala Nokia štědrý příspěvek na vývoj.

Sluší se připomenout, že Stephen Elop přecházel do Nokie z Microsoftu. To spolu s vyhraněnou vazbou na Windows Phone vedlo k opakovaným spekulacím, že Microsoft Nokii jednoho dne koupí. A tak se nakonec i stalo. Microsoft přitom ušetří mnoho peněz, vhodnější okamžik si asi nemohl vybrat.

Sedm miliard dolarů je spousta peněz, ale za zaběhnutou globální firmu s vývojem, výrobou, distribucí a docela nedávnou pozicí světové jedničky v oblasti výroby mobilních telefonů, je to poměrně malá částka. Dle informací Wall Street Journalu chtěl přitom Microsoft utratit ještě míň. První jednání o odkupu prý probíhala již v červnu, ale k dohodě nedošlo právě z důvodu rozdílné představy o ceně transakce.

A jen tak pro srovnání, za softwarovou firmu Skype s méně zaměstnanci, bez výroby a továren, Microsoft v roce 2011 zaplatil 8,5 miliardy dolarů. Skype měl tehdy přes 600 milionů uživatelů a byl stále na vzestupu, Nokia je na dně.

Suma se konkrétně rozdělí na 3,79 miliard eur za většinu z byznysu Nokie v čele s výrobou chytrých mobilních telefonů, a 1,65 miliard eur za patenty Nokie. Dohromady to činní 5,44 miliard eur, neboli 7,18 miliard dolarů či 140 miliard korun.

Nokia Lumia 1020.jpg
Aktuálně nejlepším telefonem od Nokie je model Lumia 1020. V Americe se již prodává a sklízí celkem pochvalné recenze. Na náš trh přijde až na podzim.

Neočekává se, že by průběh transakce mohlo ještě něco zhatit. Jakmile bude dokončena, stanou se z více než třiceti tisíc zaměstnanců Nokie zaměstnanci Microsoftu. Včetně Stephena Elopa, který se tak do Microsoftu vrátí. O to víc se teď vybarvuje jako nejvhodnější kandidát na brzy uvolněný post šéfa Microsoftu po Stevu Ballmerovi.

Zbytek finské firmy bude řídit člen její správní rady Risto Siilasmaa. Nokia bude mezitím hledat nového šéfa a pokud bude věrná své historické tradici, začne se angažovat v úplně novém oboru.

Diskuze (213) Další článek: Microsoft 1. října končí s nejvyššími certifikacemi IT profesionálům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,