A největší cloud má... Amazon. Rychle rostou mobilní operátoři

Největším cloudovým hráčem v oblasti infrastruktury jako služby (IaaS) je Amazon. Americká společnost, která pronajímání serverového hardwaru v cloudu za měsíční poplatky zpopularizovala, drží podíl na trhu 36 procent s velikým náskokem před svými konkurenty. Druhá IBM a třetí British Telecom, který pro mnohé může být překvapením, se blíží k pouhým 5 procentům. Vyplývá to z čísel společnosti Synergy Research Group.

Společnost měří podíl na trhu na základě příjmů, což může být nejlepší vypovídající hodnota. Všechny cloudové služby jsou si totiž cenově hodně podobné a za jednotlivé balíčky nabízí srovnatelné ceny. Cloudová oblast IaaS meziročně narostla o 55 procent a společně s PaaS, které rostlo o 57 procent, tvoří nejrychleji rostoucí oblasti cloudu. A to i přesto, že IaaS a PaaS mají dohromady pouze 15 procent cloudového trhu o velikosti 12,5 miliardy dolarů.

Silní mobilní operátoři

Amazon výrazně boduje také v sekci platformy jako služby (PaaS), kdy si zákazníci z cloudu nepronajímají hardware pro budování vlastních služeb, ale rovnou hotové cloudové aplikace (Google Apps a podobně). Zde sice dosáhl prvenství Salesforce.com (19 procent trhu) nabízející byznysové aplikace pro firmy, Amazon však zůstává o pouhých pár procent na druhém místě. Třetí pozice patří silnému Microsoftu, který do cloudu přenesl například Office (verze Office 365) a postupně začíná s dalšími projekty.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly v jednotlivých cloudových oblastech. Podle příjmů ve čtvrtém čtvrtletí 2012. Zdroj: Synergy Research Group/TeleGeography

Slušnou třetí pozici si Amazon drží rovněž v oblasti CDN/ADN technologií, které do světa distribuují soubory internetových služeb. Zde podle očekávání vládne společnost Akamai, jejíž podíl se blíží 30 procentům, následovaná o zhruba polovinu horším Level 3 a třetinovým Amazonem. Kdo ví, třeba se v tomto žebříčku někdy objeví i české CDN77.

Největší oblastí cloudu je hostování serverů, ať už kolokace (umístění vlastních serverů do pronajatých racků a sdílení internetové linky s ostatními), nebo tradiční hosting. Tato oblast představuje 74 procent celosvětového cloudového trhu a je na něm díky různým lokálním hráčům také největší konkurence. V hostingu světu vévodí Rackspace následovaný americkým operátorem Verizon a NTT. U kolokace je pořadí Equinix, Savvis a SunGard. V Česku lze za jedničku považovat společnost SuperHosting.cz.

Na statistikách je možné vidět to, jak se do cloudového byznysu postupně derou tradiční mobilní operátoři, kteří mají vybudovanou infrastrukturu a datová centra a využívají toho. Operátoři už jsou nyní silní v hostování serverů a dalšího hardwaru, kde jich mezi 10 největšími firmami figuruje 8, zároveň se ale postupně dotahují v PaaS a IaaS. „Nemáme pochyby o tom, že na tyto oblasti v dalších letech agresivně zacílí,“ konstatuje analytik John Dinsdale ze Synergy Research Group.

Roční výdaje za IT jsou každoročně okolo 3,5 bilionu dolarů. Přes 12 miliard dolarů utracených firmami za cloud tak představuje pouze malou část. To je ovšem pouze částka, kterou platí zákazníci za služby a do obří celkové hodnoty se masivně promítají investice, jež firmy jako Amazon a další uskutečňují právě kvůli stavění cloudů.

Váš názor Další článek: Šéf Samsungu: Windows 8 jsou ještě horší než Visty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,