Akcie Facebooku včera rostly o 8 procent. Za měsíc už téměř o 20

Akcie Facebooku v posledních dnech rostou. Jen za včerejšek si jejich hodnota připsala přes 8 procent a usadila se na hodnotě téměř 26 dolarů, a za celý měsíc si pak cenné papíry připsaly 18,2 procenta. Pro sociální síť s více jak miliardou uživatelů je tak současný stav nejlepší od léta tohoto roku. Oproti původní čtyřicetidolarové hranici, které akcie měly při vstupu na burzu, ale Facebook stále výrazně ztrácí. Tržní hodnota společnosti je nyní přes 56 miliard dolarů.

Za postupný růst a pozitivní náladu investorů mohou především novinky, které Facebook postupně uvádí k životu. Na základě toho některé ratingové a investiční společnosti mění svá hodnocení společnosti a svým klientům už doporučují papíry Facebooku minimálně neprodávat a vyčkat na další vývoj. Jako reálnou vidí hranici 33 dolarů za akcii.

Britská analytická společnost BTIG například nastavila rating Facebooku na neutrální a zvýšila finanční odhady do dalšího čtvrtletí. Ve čtvrtém období fiskálního roku by jeho příjmy z reklamy měly narůst o 42 procent a kompletní příjmy pak o 37 procent. I tak ale jde o výrazné zpomalení růstu, ještě před rokem totiž firma rostla v příjmech dvojnásobně. Příjmy za celý rok by podle zvýšených odhadů mohly překonat 6 miliard dolarů oproti očekávaným 5,6 miliardy dolarů.

Růst na mobilech a cookies

Hodnocení firmy zvýšila rovněž společnost Bernstein Research. Důvodem je zejména úspěch nové reklamní sítě Facebook Exchange (FBX), kterou firma spustila teprve letos v červnu. Tato síť zobrazuje cílené reklamy uživatelům Facebooku na základě jejich souborů cookies, které si jejich prohlížeč uloží při prohlížení celého webu. Facebook tak nezískává pouze osobní informace uživatelů z dat, jež zadají na jeho síti, ale má přístup rovněž k jejich dalším aktivitám.

Příjmy z FBX by se proto podle odhadů mohly vyhoupnout až na 1 miliardu dolarů za rok a Bernstein Research zároveň mluví o tom, že by si Facebook mohl v této oblasti ukousnout až 50 procent trhu. Provozní šéfka Facebooku Sheryl Sandberg už dříve uvedla, že takzvaný RTB trh má hodnotu minimálně 2 miliardy dolarů.

Největší očekávání panují kolem příjmů z mobilní reklamy. Internetová reklama by podle odhadů Zenith Optimedia Group měla v roce 2013 růst o 15 procent a utratit by se v ní mělo téměř 102 miliardy dolarů. Mobilní reklama, která je součástí těchto čísel, by přitom měla růst o více než polovinu a z celé stomiliardové částky si vezme téměř 10 miliard dolarů.

Facebook na mobilech v posledním čtvrtletí poprvé dokázal vydělat a očekává se, že společně s Twitterem a Googlem velkou část z oněch 10 miliard pohltí. Na příjmech Facebooku ve výši 1,26 miliardy dolarů v posledních 3 měsících se 14 procenty podílela právě mobilní reklama vkládaná mezi příspěvky uživatelů. Zástupci firmy si, stejně jako ostatní mobilní hráči, libují ve veliké efektivitě takových reklamních sdělení.

Poslední věcí, která investory přesvědčuje o atraktivitě akcií největší sociální sítě světa, je na trh uváděná funkce Facebook Gifts. Díky ní je možné uživatelům posílat skutečné dárky přes Facebook, například k narozeninám. Stačí vybrat dárek z katalogu, vytvořit krátkou virtuální darovací kartu, zaplatit a obdarovanému pak přijde oznámení a může si zvolit, kam chce dárek doručit. K dispozici jsou nově také nákupy z iTunes. Mluví se rovněž o tom, že tento systém může být spouštěcím mechanismem k tomu, aby Facebook umožnil prodejcům na Facebooku vytvářet vlastní e-shopy.

V poslední době se zmátořily také cenné papíry Nokie a RIM, výrobce BlackBerry.

Diskuze (16) Další článek: Zloději se radují, mají nástroj na vykrádání Windows 8 Storu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,