Akcie Googlu klesly. Zklamaly výsledky akvizice Motoroly

Akcie společnosti Google během pondělí klesly téměř o čtyři procenta. Podle analytiků reagovaly na první finanční výsledky výrobce mobilních telefonů Motorola pod křídly Googlu, které nesplnily očekávání. Akvizice Motoroly, největší transakce v historii Googlu za 12,5 miliard dolarů, má být dokončena na začátku letošního roku.

Hospodářské výsledky Motoroly se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zhoršily. Prodala 10,5 milionu mobilních telefonů, z toho 5,3 milionu smartphonů. Ve stejném období roku 2010 Motorola prodala 11,3 milionu telefonů, chytrých telefonů bylo 4,9 milionu.

Experti upozorňují, že v důležitém odvětví smartphonů Motorola posílila, i tak ale zaostává za celkovým růstem v daném segmentu.

Vývoj akcií Googlu v posledních pěti letech:

Klepněte pro větší obrázek

Neauditované tržby Motoroly se od října do prosince 2011 pohybovaly kolem 3,4 miliard dolarů, analytici předpovídali 3,9 miliard. Motorola horší čísla vysvětluje tvrdou konkurencí na trhu smartphonů , ale i náklady na patentové spory, které firma vede především s Applem a Microsoftem.

Analytik Doug Anmuth z JP Morgan, kterého cituje Reuters, upozornil, že by výsledky Motoroly měly investorům připomenout, že případný přímý vstup Googlu na trh mobilního hardwaru může pro firmu znamenat spoustu náročných výzev.

Akcie Googlu během dne ztrácely až čtyři procenta – prodávaly se za 625 dolarů. Rekordu za čtyři roky dosáhly akcie minulý týden, kdy poprvé prolomily hranici 650 dolarů.

Google se v mobilním světě zatím zaměřuje hlavně na vývoj volně užívaného operačního systému Android. Stifel Nicolaus, analytik Jordan Rohan k tomu dodal, že postupné rozšiřování produktového portfolia pod Googlem, které by zahrnovalo vedle softwaru a internetových služeb i mobilní hardware, může brzy přinést pozitivní multiplikační efekt.

Zatím Google ale o plánech využít Motorolu ke skloubení vlastního softwaru i hardwaru nemluví a akvizici vysvětluje potřebou rozšířit patentové portfolio kvůli tvrdé právní válce mezi technologickými výrobci.

Diskuze (4) Další článek: So.cl: Představa sociální sítě z dílen Microsoftu [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,