AlphaGo porazil velmistra i v páté hře a definitivně zvítězil

Dnes brzy ráno se uzavřela šňůra soubojů mezi AlphaGo a osmnáctinásobným světovým mistrem ve hře go Lee Se-dolem. Ačkoliv počítač v průběhu pěti zápasů jednou zaváhal a Se-dol toho využil k dílčí výhře, v pátém mači jej stroj opět porazil a konečné skóre je tak 4:1 ve prospěch programu AlphaGo.

Pokud by Lee Se-dol porazil svého křemíkového protivníka z britské laboratoře Google Deep Mind, firma z Mountain View by mu vyplatila milion dolarů. Výhra nyní naopak zamíří na charitativní účely.

AlphaGo je první simulátor hry go, který porazil špičkového hráče, čímž událost připomíná souboj mezi počítačem Deep Blue a šachovým velmistrem Kasparovem z poloviny 90. let.

Hra go má nicméně mnohem volnější pravidla než šachy, díky čemuž je pro počítač mnohem složitější, protože v sobě skýtá astronomické množství herních kombinací. I proto se mnozí specialisté na umělou inteligenci domnívali, že k pokoření člověka a zvláště pak podobné kapacity jako v případě Lee Se-dola dojde spíše až v příštím desetiletí.

Teď už bude záležet pouze na Googlu a jeho laboratoři pro strojové učení Deep Mind, jak nových zkušeností využije a jestli technologii neuronových sítí se strojovým učením, na které je postavený i AlphaGo,  dokáže využít i v něčem praktičtějším. Ostatně už dnes se s ní setkáváte třeba při hledání obrázků na Googlu, který se pomocí A.I. pokouší rozeznávat objekty na fotografiích a přinášet lepší výsledky.

Vše o AlphaGo na Živě.cz

Diskuze (7) Další článek: Google si v Mountain View postaví nové sídlo ve tvaru obřího párty stanu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,