Amazon staví vlastní doručovací impérium z továrny až k zákazníkovi

Amazon hledá stále nové možnosti optimalizace nákladů a zlepšení celého řetězce od nákupu zboží až po jeho doručení. V mnoha segmentech už začal podnikat potřebné kroky, na doručování na krátké vzdálenosti vyvíjí vlastní drony, na přepravu na delší vzdálenosti už podle informací nakoupí vlastní nákladní letadla Boeing 767.

Podle tajného dokumentu z roku 2013, který získal web Bloomberg, se ale Amazon už několik let připravuje na stavbu skutečně obřího logistického impéria, které mu umožní se zbavit dodavatelů jako UPS, FedEx a dalších.

Klepněte pro větší obrázek

Projekt „Dragon Boat“ má zahrnovat kompletní infrastrukturu doručování zboží, která by měla zahrnovat pouze prostředky Amazonu na všech frontách vzdáleností. Nový systém s označením Global Supply Chain by měl podporovat i tu nejefektivnější dopravu přímo z továrny výrobce až ke dveřím zákazníka, který si zboží objednal.

Samozřejmě to bude zahrnovat překlad v rámci nějakého skladu Amazonu, ale tam už se Amazon snaží co nejvíce nasazovat automatické systémy, roboty a podobně, což výrazně zkracuje čas doručení a náklady. Velká výhoda je to samozřejmě i pro výrobce, který by měl ušetřit na nákladech za odesílání, protože vše bude v rámci logistiky Amazonu už od samotného začátku.

Amazon chce konkurovat hlavně úspěšné společnosti Alibaba a získat tak přímé propojení s čínskými výrobci, kteří dodávají zboží do celého světa a tvoří obrovskou část trhu. Podle odhadů trh s mezinárodní e-commerce dosáhne v roce 2020 hodnoty jednoho bilionu dolarů a bude ho využívat přes 900 milionů nakupujících.

Díky tomu, že je Amazon schopen veškeré části logistiky do budoucna téměř plně automatizovat, může se stát extrémně silným vládcem na tomto poli, kterého bude velmi těžké ohrozit. Bude kontrolovat úplně celou trasu pohybu fyzického objektu od výrobce až ke kupci. To vše navíc za tu nejnižší cenu, která je možná, protože Amazon pracuje s velmi nízkými maržemi.

Diskuze (4) Další článek: FBI pod útokem. Hacker ukradl tisíce kontaktů na stážistky i speciální agenty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,