AMD EHP: 16jádrový čip s výkonnou grafikou a pamětí HBM2

Už poměrně dlouho se chystá AMD nabídnout pokročilé hybridní APU čipy i pro výkonné servery a díky snímku z webu Bits and Chips se můžeme podívat na první detaily zajímavého řešení.

AMD „Exascale Heterogenous Processor“ jak zní celý název (zkráceně jako EHP) obsahuje celkem 16 procesorových jader s architekturou Zen. Procesor dle tvrzení zvládne najednou zpracovat až 32 vláken. Důležitou a významnou integrovanou částí je ale grafický čip s architekturou Arctic Islands (příští generace 14/16nm Radeonů série 400).

2a.jpg
14/16nm čip AMD „Exascale Heterogenous Processor“ a architektura zapojení v serverové oblasti (Zdroj: Bits and Chips)

Součástí čipu je ale i druhá generace rychlých pamětí HBM2, která se u grafických karet očekává až v příštím roce. V tomto případě ale bude sloužit i jako operační paměť, zkrátka společná a extrémně rychlá paměť pro procesor i grafiku. Čip je ještě připojen k dodatečné externí paměti typu NVRAM, což by pravděpodobně měl být nějaký druh rychlé flash paměti, která udrží data i při odpojení napájení.

Takové řešení od AMD a navíc vyráběné pomocí 16nm nebo 14nm technologie by mohlo být hodně zajímavé - nejen pro servery a superpočítače, ale i výkonné pracovní stanice. Uvedení ale nelze očekávat dříve než v příštím roce, případně v roce 2017. Doufejme, že se brzy dozvíme další detaily.

Diskuze (2) Další článek: Pokročilé rozpoznávání objektů pro budoucí roboty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,