Amerika provede revizi zakázané elektroniky v letadlech

Každý, kdo kdy nastoupil do letadla, dobře ví, že během pojíždění po ranveji, vzletu a přistání, nesmí používat žádné elektronické zařízení. V době mobilních telefonů a maximálně digitálních fotoaparátů to nebyl problém, nicméně v době všemožných gadgetů počínaje čtečkami knih a konče tablety se lidé začínají bouřit.

První revizi by mohla udělat Amerika, tamní federální úřad pro letectví (FAA) se totiž už nechal slyšet, že se znovu podívá na současnou osobní elektroniku v letadlech. Ostatně sami inženýři dodávají, že tablet, čtečka knih a další drobná elekjtronika v žádném případě nemohou způsobit elektromagnetickou interferenci s přístroji letadla, nicméně aerolinky by musely z formálních důvodů zaplatit drahé měření.

Každý provozovatel letadla by v podstatě musel změřit působení každého zařízení (každého typu tabletu aj.) samostatně během experimentálního letu bez cestujících v každém letadle své letky. To je pro mnohé něco nemyslitelného a zvláště v dnešní době, kde každá společnost hledá cesty, jak maximálně osekat své náklady.

FAA by nyní mohla změnit svoji politiku a podobná měření by mohla provést sama, případně zjednodušit metodiku měření. Když to udělají Američané, pod tlakem konkurenčního boje k tomu časem přinutí i zbytek světa, poněvadž zatímco v letadle United budete moci drobnou elektroniku používat bez problému i během startu a přistání (už žádné tajné natáčení videa), v německé Lufthanse vám bude hrozit pokuta.

Plánovaná revize povolené elektroniky se bohužel netýká samotných chytrých telefonů, ty tedy budou i nadále zakázané.

Diskuze (42) Další článek: Kim Dotcom by mohl díky procesním chybám získat zabavený majetek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,