Software | Hudba, filmy, seriály | Spotify

Aplikace Spotify prý poškozuje pevný disk

Desktopový klient aplikace Spotify zapisuje na disk počítače neobvykle velké množství dat. Zvýšený počet zápisů na disk pak může vést ke značnému snížení jeho životnosti. Na nestandardní chování aplikace si uživatelé stěžují na oficiálním fóru Spotify. Informace se objevily i na komunitním portálu Reddit.

Nevysvětlitelné množství dat

Při sledování aktivity aplikací na operačních systémech MacOS a Windows objem zapsaných dat za hodinu přesáhne i 10 GB. Při delším využívání hudební služby během dne mnoho uživatelů hlásí celkový zápis převyšující hranici 100 GB.

Obsah dat je však záhadou. Pokud by šlo o vyrovnávací paměť pro přehrávač skladby, jejich velikost by byla absurdně vysoká. Diskutující navíc potvrzují, že takový proces probíhá bez ohledu na to, zda je přehrávání hudby spuštěné nebo ne.

791604181
Desktopový program Spotify pro Windows. Nabízí kompletní přístup ke knihovně i stahování hudby pro poslech offline. U některých uživatelů však hýří datovými prostředky.

Odkdy program obsahuje uvedenou chybu a kdy se vyskytuje, není zcela jasné. Jeden z uživatelů ji na oficiálním komunitním fóru služby hlásil už v červnu. V redakci však popsané chování aplikace nepozorujeme.

Pohroma pro SSD

Znepokojení uživatelů nezpůsobuje jen samotný objem dat. Problémem je i příliš častý zápis na disk, což nepřeje zejména paměťovým jednotkám typu SSD. Na ně je možné zapsat pouze určité množství dat před tím, než se stanou nefunkčními.

Například web Cnet uvádí, že SSD disk Crucial MX300 zajišťuje spolehlivost přibližně do zápisu 220 TB dat. Pokud by tedy aplikace Spotify denně uložila 100 GB dat, disk by začal vykazovat známky opotřebení přibližně po šesti letech. Spotify přitom v reálném provozu není jediný program, který data zapisuje.

Podle příspěvků diskutujících na fórech problém neřeší ani reinstalace programu. Někteří uživatelé tak do opravení chyby zvolili přechod na webové rozhraní Spotify, jiní přestávají službu využívat zcela.

Diskuze (33) Další článek: Elon Musk: Druhá gigatovárna Tesly bude v Evropě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,