Apple chce naučit děti programovat, nabídne Swift Playgrounds pro iPad

Apple včera na vývojářské konferenci WWDC představil vylepšení svých operačních systémů a aplikací. Vše jste si mohl přečíst v naší online reportáži. Z uváděných produktů ale vybočil jeden. Tim Cook jinak nechával všechny klíčové produktové prezentace na svých podřízených, sám si zvolil představení Swift Playgrounds - nevinné mobilní aplikace, které má naučit děti programovat.

882664476
Ve Swift Playgrounds řešíte programováním průchod bludištěm

Jazyk Swift představil Apple na stejné konferenci před dvěma lety. Jednoduchý snadno čitelný programovací jazyk má sloužit pro vývoj aplikací na Apple systémech. Původně byl proprietární, ale Apple jej loni dal k dispozici jako open source a Swift se tak začal šířit i na další systémy.

Pokud si chcete Swift vyzkoušet, nepotřebujete už hardware Applu a můžete si pohrát na IBM Swift Sandbox, kde do jednoho panelu v prohlížeči píšete kód a v druhém ho vidíte spuštěný.

Swift Playground míří do stejné kategorie aplikací pro výuku programování, kterým jsme se už na Živě věnovali. V případě Swift Playgrounds ale vše bude probíhat přímo na iPadu.

Swift Playgrounds bude mít dvě hlavní části. Buď budou děti řešit pomocí jednoduchého kódu procházení úrovněmi. Pomocí povelů a cyklů rozpohybují malou postavičku, která bude mačkat tlačítka a otevírat cestu. Na podobném principu funguje i Code.org, který pro pochopení algoritmů používá grafický jazyk Scratch.

332517300
Ve volném režimu si můžete programovat bez omezení a kód sdílet s kamarády

Pokud projdete základními úrovněmi a naučíte se základy syntaxe, můžete se pustit do čistého psaní kódu. Protože Swift Playgrounds poběží na iPadu, mají přístup i k senzorům a dotykovému displeji. Lze tak vytvářet jednodušší aplikace.

Pro Apple je toto důležitý krok. Potřebuje oslovit děti už v útlém věku a přesvědčit rodiče a učitele, že tablet není jen na procházení webu, hraní her a koukání na YouTube. V amerických školách už místo iPadů převládají Chromebooky, na kterých sice Swift Playgrounds nepojede, ale i na obyčejném Chromebooku pojede Code.org nebo případně pískoviště od IBM.

Swift Playgrounds bude zdarma a bude potřebovat iOS 10, který v plné verzi vyjde na podzim. Zatím si mohou hrát jen vávojáři, kteří si nainstalují betaverzi iOS 10.

Téma: Programování pro děti

programovaniprodeti.jpgAlgoritmické myšlení, logické uvažování, dovednost analyzovat problém a najít jeho řešení… to se hodí už dnes a do budoucna budou tyto schopnosti čím dál důležitější. Zábavnou formou se k nim vyplatí vést i děti. Sledujeme pro vás dostupné nástroje, stavebnice, služby a postupy.

Doporučujeme speciál Computeru Programování pro děti. Za 99 Kč si ho můžete objednat online a během několika dnů vám dorazí do poštovní schránky.

Diskuze (12) Další článek: AMD předvedlo Radeony RX 470 a RX 460. Zamíří do levných strojů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,