Apple koupil startup Gliimpse, který sjednocuje zdravotní data pro stroje i pacienty

S uvedením chytrých hodinek Watch a platformou Healthkit, ResearchKit a CareKit začal Apple zasahovat do segmentu zdraví a sledování těla. S novou akvizicí startupu Gliimpse jen potvrzuje, že chce vytvořit zcela nový standard pro zdravotní údaje.

Gliimpse je tři roky starý startup založený bývalým zaměstnancem Applu – Anil Sethiem. Cílem startupu bylo vyřešit současný problém se zdravotnickými daty, kterých je stále větší množství a hlavně jsou rozmístěná na různých portálech a v různých formátech.

Klepněte pro větší obrázek

Uživatelé tak mají komplikace se snadným získáváním aktuálních dat, sdílením s dalšími doktory a tím pádem i pokročilejší analytikou, která bude budoucnu zahrnovat umělou inteligenci.

Podle vyjádření existuje více než tisíc různých zdravotnických systémů a neexistuje tak jediné místo, kde by bylo možné nalézt všechny zdravotnické záznamy. Gliimpse v tomto směru agreguje data ze všech těchto portálů, umožňuje pracovat s historií, ručně zadanými daty, fotografiemi i automatickým nahráváním třeba z přístrojů přes API.

Počítá s propojením na další služby, které mohou provádět zmíněnou analytickou část, která bude v budoucnu hrát důležitou roli pro efektivnější léčbu nemocí a také včasné odhalování problémů.

O podobný datový středobod se snaží i Apple s aplikací Health (Zdraví), která byla představená s mobilní operační systémem iOS 8 v roce 2014. Apple ale zatím nepodporoval napojení na stávající externí zdravotnické portály.

Klepněte pro větší obrázek

Lze tak čekat, že akvizice pomůže Applu posílit v této oblasti proti konkurenční aplikaci jako třeba Google Fit a v kombinaci s HealthKit (obecně i ResearchKit a CareKit) posunout vlastní zdravotní platformu na novou úroveň.

Klepněte pro větší obrázek

Jakákoli standardizace v této oblasti je rozhodně dobrá a do budoucna nutná. Apple startup koupil už v lednu tohoto roku, ale teprve nyní došlo k odhalení. Jak je obvyklé, ani tentokrát nebyla uvedena hodnota transakce.

Už dříve se Tim Cook vyjádřil, že segment zdravotnictví je pro Apple zajímavý, s čímž souvisí i budoucnost hodinek Watch. Jsou totiž hlavní a zatím jedinou nositelností od Applu, která bude sbírat stále podrobnější údaje díky novějším a pokročilejším senzorům v budoucnu.

Diskuze (24) Další článek: Testlab: Jak dobře vyberete studentský notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,