Apple uvažoval o koupi výrobce grafických čipů Imagination Technologies

Imagination Technologies je hlavním dodavatelem grafických čipů PowerVR pro iPhony, iPady i Apple TV, respektive jsou základem procesorů Apple Ax, které mají i procesorová jádra s instrukční sadou ARM.

Nedávno jsme informovali o tom, že Imagination Technologies bude nyní propouštět asi 20 % zaměstnanců z celkového počtu 1 700 lidí po celém světě a končí i dosavadní šéf Hossein Yassaie.

Podle informací webu Ars Technica, které byly opraveny přímo samotným Applem, se měl Apple vážně zajímat o koupi celé společnosti. V současnosti vlastní přibližně 9,5 % akcií Imagination Technologies, což dává poměrně smysl vzhledem k tomu, jak strategickým partnerem je tato firma pro výrobu čipů pro iPhony, iPady a Apple TV.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled Apple TV, iPhonů a iPadů dle použitého druhu procesoru a grafiky

Apple již v minulosti v tomto směru nakupoval – v roce 2008 koupil společnost PA Semi, díky čemuž se vrhnul do výroby vlastních upravených čipů ARM série A, které jsou jedním z předností hardwarové platformy a umožňují Applu ještě více zvýšit celkovou marži.

Apple si sice navrhuje celý čip a procesorovou část, grafickou část v podobě grafik PowerVR ale nechává na Imagination Technologies, kteří patří mezi špičku v oboru v poměru výkonu, spotřeby i podpory moderních grafických technologií. Imagination Technologies se chce na grafické čipy PowerVR ještě více soustředit, i když v roce 2013 koupila MIPS Technologies vyvíjející procesorovou architekturu MIPS.

Podle aktualizovaných informací sice Apple vážně uvažoval o akvizici, ale aktuálně není žádná nabídka na stole. Což se ale samozřejmě může v budoucnu změnit. Vzhledem k tomu, že tržní kapitalizace Imagination Technologies je pro Apple poměrně nízká (kolem 600 milionů liber), mohl by být nákup snadno realizovatelný.

Apple by získal velkou spoustu skvělých inženýrů a mohl by ještě více optimalizovat grafický hardware pro vlastní zařízení a získat tak ještě větší náskok než konkurence, která musí obvykle spoléhat na řešení třetích stran – typicky platformy od Samsungu, Qualcommu a dalších.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft chystá kompletně nový Průzkumník souborů do Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,