Apple získal patent na dynamické ostření fotoaparátů Lytro

Americký patentový úřad Applu přiznal nový patent na technologii fotografování, kterou dnes komerčně využívají třeba malé stylové kapesní kamerky Lytro. Jejich specialitou je to, že pořídí obrázek, který lze dodatečně přeostřit, respektive v něm můžete dynamicky měnit hloubku ostrosti. Když tedy zaostříte na blízký předmět a pořídíte fotografii, kdykoliv později můžete přeostřit i na pozadí, poněvadž fotografie obsahuje obrazové informace pro několik lomů světla na čočce.

Litro.png
Matice mikročoček před snímacím čipem umožňuje v jedné fotografii zaznamenat hned několik lomů světla – tedy zaostření

Apple a Lytro tohoto efektu docílí jednoduše tak, že mezi snímací čip a hlavní čočku umístí matici mikročoček, které zaznamenají několik lomů světla a tedy zaostření scény.

Litro .png Litro.png
Jedna a tatáž fotografie s dodatečným přeostřením (technologie Lytro)

Patent Applu jde přitom ještě trošku dál, popisuje totiž mechanismus, kdy bude moci fotograf pořizovat snímky jak klasickým způsobem s fixním zaostřením, tak ve zmíněném dynamickém režimu. Taková fotografie pak bude mít sice dynamickou hloubku ostrosti, ale za cenu nižšího rozlišení.

Litro.png Luitro.png
Fotografování v „Lytro-režimu“ a v tom klasickém

Firma by mohla svou technologii uplatnit třeba v některých ze svých příštích iPhonů, které tak mohou disponovat novým režimem fotografování.

Diskuze (35) Další článek: 13 šílených počítačových reklam, které chápou jen Japonci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,