ARM opět posiluje v oblasti datacenter, koupil společnost Allinea Software vyvíjející nástroje pro HPC

Společnost ARM sice zažívá obrovský úspěch v mobilní oblasti, nejen díky licenčnímu byznys modelu, ale i úspornou architekturou. V poslední době se ale začíná orientovat i na serverovou oblast, pro kterou má několik řešení. Nedávno dokonce jeden z partnerů – Qualcomm, oznámil první 48jádrový čip na bázi ARM.

ARM tak hledá další možnosti, jak se prosadit v oblasti serverů a datacenter, která se obecně označuje jako HPC (High Performance System). Vytvoření platformy, která bude schopná konkurovat stávajícím hráčům však není jen o cenách, výkonu a hardwaru, ale také softwaru. A právě kvůli této oblasti ARM koupil společnost Allinea Software, která se zaměřuje na vývoj analytických nástrojů pro debugování a optimalizaci výkonu velkých výpočetních systémů.

V současné době nějaký druh řešení od Allinea Software používá 80 % z 25 nejvýkonnějších superpočítačů na světě, což je poměrně dobrá ukázka toho, jak silné mají tyto nástroje postavení na trhu. Mezi klienty patří třeba i NASA a vládní agentury s výkonnými serverovými systémy.

Strategie ARMu je narušit stávajícího lídra na poli HPC – Intel, který se soustředí především na vyšší výkon. Právě segment úsporných procesorů kombinovaných s výkonnými grafikami či jinými specializovanými akcelerátory může být pro ARM způsob, jak postupně stále více konkurovat Intelu.

Váš názor Další článek: Alphabet po Novém roce vyšle do ulic 100 nových samořiditelných chryslerů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,