Technologie | Budoucnost | Automobily | Drony

Balíčky z e-shopů se mají na co těšit. Pokud je sveze tento Mercedes, budou mít zážitek

Mercedes-Benz ve spolupráci se startupem Matternet, který se zabývá vývojem dronů, společně předvedly koncept automobilu pro doručování různorodého drobného zboží koncovým zákazníkům. Jedná se o elektrickou dodávku s robotickým skladem a porty pro vysílání dronů.

Koukněte se na názorné video:

Nápad s kombinací dodávky a dronů není špatný. Malé drony není vhodné pouštět do velkých vzdáleností, ale takto se do určitých oblastí snadno přiblíží. A zatímco řidič osobně odbaví větší zásilky, drony mohou mezitím létat po okolí a doručit drobnosti.

V dodávce pracuje automatizovaný robotický sklad, který rozděluje balíčky podle aktuální polohy vozidla. Vše je samozřejmě optimalizováno na co nejrychlejší průjezd všemi cílovými adresami s ohledem na to, že ledacos obslouží dvojice dronů.

46418997
Průřez dodávkou budoucnosti: uvnitř modulární sklad, který se připraví ve velkém překladišti a do dodávky se jako celek už jen zasune. Automatický robotický podavač pak přesně ví, kde má jaký balíček a podá ho ve správný okamžik řidiči nebo jednomu z dronů

S nasazením podobného systému do reality se počítá kolem roku 2030, kdy už by mohla běžně jezdit autonomní vozidla, ale v tomto případě se s řidičem ještě počítá. Robot schovaný v dodávce mu vždy nachystá balíček, který má předat, a to už během jízdy.

68730685
Drony obslouží dodávky drobnějšího zboží do 2 kg, na řidiči zůstanou větší kousky

Stejně tak se robot postará o zásobování dronů, o ty už se řidič prakticky vůbec nestará, jen jim nesmí ujet moc daleko. Dron dostane balíček, vylétne ze střechy a po doručení se opět vrátí tam, kde se zrovna dodávka stojí. Dron unese až 2 kg a dolet na jedno nabití má přibližně 19 kilometrů. Akumulátory si umí měnit automaticky sám, v dodávce se ty náhradní průběžně dobíjejí.

120046626
Součástí konceptu je celkové pojetí inteligentního skladu a distribuce

Vypadá to všechno kouzelně Řada podobných vizí z historie naplněna nebyla, ale Mercedes se dušuje, že jen za loňský rok prodal 321 tisíc dodávek a má sílu tento trh formovat. Díky stále většímu objem doručování zboží cílovým zákazníkům skrze internetové služby a obchody bude růst poptávka po automobilech pro lokální dovoz a alternativních řešení pro zvýšení efektivity. Mercedes zjevně nechce tuto příležitost promarnit a jde svým vývojem naproti.

Diskuze (8) Další článek: Sony má nový Playstation 4 Pro, první generace je menší a levnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,