Brazílie začala blokovat WhatsApp. Zatím na 48 hodin, ale může být i hůř

Komunikátor WhatsApp je v Brazílii jednoznačně nejpoužívanější aplikací. Podle webu TechCrunch ji na svých zařízeních využívá 93 milionů uživatelů, tedy asi 93 % tamní internetové populace. Není tedy divu, že je velkým problémem pro telekomunikační operátory, kterým úspěšně snižuje příjmy. Dlouhodobě tedy  lobují za její zrušení a to i prostřednictvím soudních sporů. Jedním z důvodů žalob je například i to, že WhatsApp používá telefonní číslo, které patří operátorům. Jenže zatímco v minulosti soudy a instituce odolávaly, dnes vydal soudce v Sao Paulu příkaz na dvoudenní blokování služby. Může to být i předzvěstí toho, že operátoři nakonec uspějí dlouhodobě a WhatsApp v Brazíli skončí.

Jenže uživatelé si samozřejmě cesty k levnější komunikaci najdou vždy a těžit z toho budou konkurenční platformy. Za pouhé tři hodiny nefunkčnosti aplikace si podle příspěvku na Twitteru nainstalovalo komunikátor Telegram přes půl milionu uživatelů.

Společnost WhatsApp byla koupena Facebookem za necelých 22 miliard dolarů a k blokaci se tedy vyjádřil i Mark Zuckerberg. Ten ji označil za smutný den pro Brazílii a připomněl, že Facebook Messenger i nadále bez problémů funguje. 

Diskuze (65) Další článek: Samsung natočil šílené „virální“ hudební video o výdrži SSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,