Právo | Web | Bulvár a vtípky

Britové mají smůlu. Úřady dohlédnou, aby na webu koukali jen na vkusnou erotiku

Britští surfaři a zastánci co možná nejotevřenějšího internetu se budou muset vyrovnat s novou regulací, která se dotýká obsahu pro dospělé. Tamní parlament nedávno schválil novou legislativu upravující mimo jiné ochranu dětí před tím, aby se jen tak nedostali k audiovizuálnímu obsahu, který nemají vidět.

Do zákona se však dostala i zmínka o tom, že veškerý obsah pro dospělé musí být v souladu s archaickými pravidly filmové rady BBFC. Stručně řečeno, britský surfař by měl na internetu objevit jen schválený druh erotiky.

840514430 510537945
Británie mají s blokací kontroverzních fotografií bohaté zkušenosti. V minulosti dělaly neplechu i tyto příklady. Kontroverzní obal desky legendárních Scorpions, anebo fotografie kojících matek

Podle tamních provozovatelů lechtivých webových stránek by z internetu zmizel dnes již zcela běžný obsah, pravidla BBFC totiž v některých ohledech připomínají viktoriánskou dobu. O výčet toho, co přesně by takový průměrný Brit na internetu nesměl vidět, se ve svém článku rozepsal třeba The Guardian. Je to místy detailní sonda do lidské anatomie.

Podobné nápady na centrálně-plánované řízení vkusu surfařů se občas objeví i u nás. V roce 2009 chtěla pornografii na webu zakázat třeba horní komora parlamentu a podivný návrh tehdy dokonce prošel hlasováním, do sbírky zákonů se ale nakonec naštěstí nedostal.

Český internet tedy přes občasné tlaky zůstává poměrně svobodný a nesvázaný. Jedinou skvrnou jsou pouze problematické paragrafy letos schváleného zákona, na jejichž základě vznikne státní blacklist pro ilegální sázkové weby.

Diskuze (22) Další článek: EU schválí letní nákup LinkedIn Microsoftem, tvrdí Reuters

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,