Brněnský Codasip vyvíjí nástroje i pro světové výrobce chytrých telefonů

Brněnská společnost Codasip, která minulý týden ohlásila investici 2,8 milionů dolarů od Credo Ventures a spoluzakladatelů AVG a Avastu, už má zákazníky mezi významnými celosvětovými společnostmi. Zároveň plánuje rychle rozšířit vývoj a obchodní expanzi v několika zemích po celém světě.

Velkým středoevropským zákazníkem Codasipu je třeba původem české AVG Technologies. „Dalšími zákazníky a partnery jsou nadnárodní výrobci spotřební elektroniky, zejména chytrých telefonů,“ vzkazuje pro Connect.cz bez většího upřesnění spoluzakladatel a šéf Codasipu Karel Masařík.

Brněnský podnik se nyní snaží dostat k dalším zákazníkům a partnerům blíže. „Od začátku roku máme obchodní zastoupení v Silicon Valley, ve Spojených státech jsme rovněž podepsali kontrakt s distributorem, obchodní zastoupení máme i v Izraeli, dokončujeme jednání o zastoupení na Tchaj-wanu a začínáme jednat o vytvoření pobočky v Japonsku,“ říká Masařík s tím, že v Česku se žádného partnera najít nepodařilo.

Vývoj poblíž českých univerzit

Co ale na tuzemské půdě zůstává, je specializovaný vývoj, který firma plánuje zachovat poblíž tuzemských univerzit. Z nich se mimo jiné rekrutují schopní zaměstnanci. „Aktuálně máme 20 vývojářů. Do konce roku kvůli požadavkům na rozšíření produktu ze strany nadnárodních telekomunikačních společností plánujeme přijmout dalších 10 programátorů, v příštím roce dalších 10,“ popisuje ředitel Codasipu.

 
Vývojáře není úplně lehké najít, Codasip jich každopádně potřebuje dalších dvacet.
 

Podle jeho slov je těžké dobré programátory najít, protož se „jedná se o velmi specializovanou technologii, která nemá ve střední Evropě obdoby“. Codasip vyvíjí nástroje, pomocí kterých je možné navrhovat design procesorů (ASIP) a tím je tak připravit na specifický chod, třeba v chytrých televizích, navigacích a tak dále. Více o tom v předchozím textu.

Codasip je ukázkový univerzitní spin-off. Karel Masařík na projektu začal pracovat v roce 2005 v rámci své dizertační práce na Fakultě informatiky VUT. „Protože se našel zákazník v Rakousku, jenž vyráběl aplikační specifické procesory pro digitální zpětná zrcátka pro automobilku Mercedes, a tento zákazník potřeboval v relativně krátkém čase mít návrhový nástroj pro ASIP k dispozici, bylo třeba posílit programátorský tým,“ popisuje Masařík začátky jeho společnosti. Vývoj proto od poloviny roku začala financovat firma ApS Brno v rámci nové divize, kterou Masařík vedl. Transformace do samostatné společnosti se vyvinula z postupného růstu a expanze.

Váš názor Další článek: Na Česko opět útočí phishing. Oběti si za to mohou samy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,