Byznysový zápisník: Apple kupuje další mapovou službu

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Český startup SlidesLive získal investici od spoluzakladatele Avastu Eduarda Kučery. Částka nebyla zveřejněna, údajně ale má jít o investici „významnou“. Projekt nabízí na webu více jak tisíc přednášek, které jsou k dispozici společně s prezentacemi přednášejícího. K dispozici je software, který se o spojení nahrané přednášky a prezentace postará. SlidesLive spolupracuje například s ČVUT, Stanfordem, Českým rozhlasem, Wikipedií či Karlovou univerzitou.

Do Česka vstoupila služba Foodpanda, která bude chtít konkurovat rozjíždějícímu se projektu DámeJídlo.cz. Rozvážková služba jídla funguje už ve 28 zemích a získala investici 20 milionů dolarů. Zdejší pobočku vede Petr Varga, který dříve působil v Socialbakers a Slevomatu. Právě zakladatel Slevomatu Tomáš Čupr stojí za DámeJídlo.cz, jež má ze zdejších obdobných služeb prozatím nejpevnější a nejlépe vybudovanou pozici na trhu.

Apple pokračuje v nakupování malých společností zabývající se různými mapovými funkcemi. Nyní získal startup Embark, který vytvářel mobilní aplikace k vyhledávání spojů v MHD v amerických městech. Apple službu integruje do své mapové aplikace. Firma už dříve koupila firmy Placebase, Poly9, C3 Technologies, WifiSlam, Locationary a HopStop. Embark prošel Y Combinatorem a získal investici například od fondu BMW.

Ministerstvo financí chystá 3 veřejné zakázky za celkem 16,2 milionu korun na rozšíření stávajících informačních systémů. Nechystá přitom žádné výběrové řízení. Ministerstvo argumentuje tím, že rozšíření zvládnou pouze firmy, které systém vytvořily, tedy Asseco Central Europe a ASD Software.

ASD Software má vytvořit takzvanou „integrační komponentu“ také pro Ministerstvo pro místní rozvoj. Komponenta má propojit Národní infrastrukturu pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ) s Informačním systémem základních registrů (ISZR). Zveřejněná zakázka je nadlimitní a ASD Software ji musí vytvořit, protože vlastní práva na předchozí budovaný systém.

Jihomoravské inovační centrum (JIC) vydalo výroční zprávu, kterou je možné si prohlédnout online. Rozhovor s manažerem akcelerátoru StarCube fungující při JIC můžete sledovat v Connnected.

Legendární Kodak by už v září mohl ukončit bankrot. Našel totiž novou strategii a prošel kompletní restrukturalizací – už nebude vyrábět fotoaparáty, ale zaměří se na komerční tiskárny a tisk reklamních materiálů.

Podíl Applu na trhy s tablety v Číně se v uplynulém roce propadl o 40 procent. Číňané preferují levnější modely od konkurenčních výrobců. Firma z Cupertina poklesy zaznamenává také na celosvětovém trhu, důvody jsou podobné. Čína přesto pro Apple představuje jeden z nejrychleji rostoucích trhů a počítá zde s výstavbou dalších kamenných obchodů.

HP má stále problémy s otočením k růstu. V posledním čtvrtletí mu klesly prodeje všech divizí kromě té softwarové. Nejvíce (o 11 procent) spadly podle očekávání osobní počítače a slabší výsledky má i serverová sekce. Čtvrtletní tržby meziročně spadly o 8 procent. HP stále prochází restrukturalizací, propouští zaměstnance a ušetřené prostředky investuje do výzkumu a vývoje. Plán obnovy by měl trvat i několik let. Akcie za posledních 5 dní spadly o 17 procent.

Váš názor Další článek: Lenovo bude na počítače s Windows 8 instalovat alternativní menu Pokki

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,