Byznysový zápisník: Apple si půjčil miliardy dolarů

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Apple nemá žádné dluhy a na účtech má 145 miliard dolarů, přesto prodal své dluhopisy v hodnotě 17 miliard dolarů. Peníze využije k vyplácení dividend akcionářům a zpětnému odkupu akcií a tím způsobem do roku 2015 rozdělí 100 miliard dolarů. Dluhopisy prodal z toho důvodu, že na účtech ve Spojených státech drží „pouze“ 45 miliard dolarů a převod prostředků ze zahraničí by podle Financial Times vyšel na daních na 9 miliard dolarů. Finance na zahraničních účtech má mnoho technologických firem. Cisco například kvůli vysokým daním z jejich převodu přestalo kupovat firmy z USA.

Facebook koupil startup Parse a Mark Zuckerberg tento obchod při posledním konferenčním hovoru označil za „možný začátek něčeho úplně nového“. Parse nabízí nástroje pro vývojáře mobilních aplikací, kteří díky nim mohou například ukládat data v cloudu, odesílat „push“ notifikace a „neřešit“ serverovou stránku vývoje. Pro Facebook to znamená další posílení v mobilní sféře, jenž podle posledních finančních výsledků firmy získává na veliké důležitosti. Facebook buduje silnou platformu Open Graph a většina mobilních aplikací je na něj napojená.

Zdroje magazínu Fortune tvrdí, že jednání mezi IBM a Lenovem o odkupu serverové (x86) divize prozatím ztroskotala na vysoké ceně. IBM se chce x86 serverů zbavit kvůli malé marži (nechá si jen ty s vlastními čipy Power) a příklonu ke službám a softwaru a Lenovo s nimi chce naopak uspět stejně, jako s klasickými počítači.

Microsoft podle informací Bloombergu v loňském roce vydělal na cloudové službě Azure kolem miliardy dolarů. To je velice slušný náběh – Amazon, v současné době největší hráč v této oblasti, v loňském roce z Web Services vygeneroval 2,1 miliardy dolarů. Microsoft se začíná do cloudu hodně obouvat a analytici odhadují, že by brzy mohl být největší cloudovou firmou vůbec.

Intel, Telefónica a Samsung investovaly do startupu Expect Labs, který mění pohled na vyhledávání – algoritmy by měly předvídat, jaké chceme informace, namísto toho, abychom se na ně museli dotazovat. Do slibné firmy už v dřívějším kole investoval třeba Google nebo Greylock Partners.

V Česku neexistuje komplexní přehled či studie o zdejší startupové scéně. V rámci diplomové práce to chce změnit student Jan Roháč. „Práce je součástí projektu, jehož cílem je poskytnout reprezentativní a ilustrativní obrázek o tom, jak česká startupová scéna vlastně vypadá,“ vysvětluje Roháč a prosí české technologické podnikatele, aby mu pomohli s vyplněním dotazníku na stránkách startup-research.cz.

Akcie Fusion-io za poslední měsíc vyrostly o více než 15 procent. Firma vyrábějící flash karty do klasických serverů, jež výrazně zrychlí jejich chod, je totiž velkým dodavatelem Facebooku, který oznámil stavbu nového datového centra. Roste i zákazník v podobě Applu a novým odběratelem se stal i Box.net. Firma za 119 milionů dolarů koupila startup NexGen, díky kterému bude moci ještě lépe kombinovat klasické disky s SSD.

Obr s cloudovými firemními aplikacemi Salesforce.com v příštím roce otevře své první datové centrum v Evropě, díky čemuž odpadne jedna z posledních obav evropských firem na nákup tohoto typu služeb. Konkurent Oraclu, SAPu či Microsoft zároveň na starém kontinentu investuje 5 milionů eur do podpory startupů.

Diskuze (1) Další článek: Technologické akcie jsou nejlevnější za sedm let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,