Byznysový zápisník: Burda Media zavírá časopis Level

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Vydavatelství Burda Media ukončilo vydávání herního časopisu Level, který fungoval 18 let. Práva odkoupili 3 bývalí šéfredaktoři a značku plánují oživit. Level už se přestal Burdě vyplácet a podle posledních údajů se ho měsíčně prodalo pouze zhruba 4,5 tisíce kusů. I když videoherní byznys globálně roste a překonal třeba filmový průmysl, tištěná média postupně zanikají. Může za to nejenom přesun čtenářů na web, ale také rostoucí náklady spojené mimo jiné s přikládáním nákladných plných her. Navíc herní trh roste zejména díky takzvaným „casual“ hráčům, kteří herní novinky příliš nesledují. V Česku už v minulosti zanikly časopisy jako GameStar, Doupě, Oficiální Xbox Magazín, PC Gamer a některé další a méně výrazné značky. Aktuálně u nás funguje pouze Score.

Samsung má v současné době na účtech kolem 40 miliard dolarů (po odečtu dluhů necelých 29 miliard) a polštář neustále navyšuje. Podle deníku Wall Street Journal Investoři očekávají, že Jihokorejci peníze využijí k masivním investicím do výzkumu a vývoje (hlavně do medicínských přístrojů a softwaru) a začíná se rovněž mluvit o větším vyplácení peněz akcionářům. Zisk Samsungu v posledním čtvrtletí meziročně narostl o 42 procent.

Jeden z nejvýznamnějších inženýrů Cisca Prashant Gandhi firmu opouští a nastupuje do konkurenčního startupu Big Switch Networks, který se zabývá softwarově definovanými sítěmi (SDN). SDN je přímá hrozba pro Cisco, protože umožňuje převést síťové funkce a prvky z hardwarových technologií do softwaru. Gandhi navíc v Ciscu pracoval právě na vlastní verzi SDN (Cisco ONE a podobně).

Světovou síťovou jedničku v budoucnu může pozlobit i nový projekt Facebooku a jeho partnerů, kteří chtějí vytvořit zcela nový a otevřený switch. Projekt zapadá do koncepce „otevřeného hardwaru“ Open Compute Project, který Facebook rozjel před více než rokem a který firmám umožňuje vytvořit si vlastní serverový hardware.

Velká data jsou pro investory stále žhavé zboží. Google společně s dalšími partnery dokončil další investiční kolo do firmy On Deck ve výši 17 milionů dolarů. On Deck umožňuje bankám analyzovat data o klientech a díky tomu vyhodnocovat to, zda klientům poskytnout půjčku a další riskantní finanční služby (podobnou analýzou big data se zabývají třeba na pražském ČVUT). On Deck už celkově získal 113 milionů dolarů a mezi investory jsou i SAP, Peter Thiel, Khosla Ventures a další.

Roste i zájem o investice do bezpečnostních startupů. Investoři za první čtvrtletí tohoto roku vložili do začínajících firem z této oblasti 353 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 90 procent (statistika National Venture Capital Association). Průměrná investice na jednu firmu je 16 milionů dolarů. Zájem o bezpečnostní firmy pohání rostoucí kybernetické útoky.

Zdroje Business Insideru tvrdí, že Oracle propustil několik zaměstnanců z divize bývalého Sunu. Konkrétně ty lidi, kteří pracovali na low-end serverech, které už Oracle nechce prodávat kvůli marži. Propouštět se údajně začíná také v divizi StorageTek, která vytváří klasické pásky na zálohování dat. Oracle už s novou řadu hardwaru Exa deklaroval, že se úložná zařízení posouvají o úroveň níže – to znamená, že klasické disky jsou nahrazovány flashem a pásky naopak disky.

Skupina investorů vedená stahuje z burzy společnost BMC Software. Odkupní částka má činit 6,9 miliardy dolarů, což je o 14 procent více, než původní hodnota na burze. BMC dodává software, který umožňuje správu IT a obchodních procesů a v roce 2012 byla ve ztrátě 400 milionů dolarů. BMC prochází, podobně jako z burzy rovněž stahovaný Dell, proměnou a útěk z dohledu Wall Street jí má pomoci.

Rozjíždějící se cloudové úložiště Box.net koupilo mladý startup Crocodoc, který umožňuje „embeddovat“ dokumenty do webových stránek. Pro firmu je to už druhá akvizice. Box.net zároveň oznámil spolupráci s českými GoodData.

Společnost NetSuite, která má své centrum i v Brně, za nespecifikovanou částku koupila firmu OrderMotion. Ta doplní cloudové aplikace NetSuite o nové nástroje pro správu objednávek.

Diskuze (2) Další článek: Dva nástroje, které vám udělají pořádek v záložkách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,