Byznysový zápisník: Český SAP mění generálního ředitele

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Po českých pobočkách Ness Technologies a Microsoftnového generálního ředitele také zdejší SAP. Po 2 a půl letech tak v nejvyšším křesle vystřídá Romana Teimla Ivo Kramoliš. Mluví se o dočasném vedení, Kramoliš totiž i nadále zůstane na pozici ředitele pro oblast služeb ve střední a východní Evropě. Změna v SAPu přišla narychlo, Teiml měl být brzkým hostem pořadu Connected.

Startupy jsou hodně o nadšení a motivaci díky úspěchům a příběhům jiných. Většina z nových firem ale nakonec padne. Martin Malý na svém blogu otevřeně popisuje, co se nepovedlo při budování startupu Druidly pro automatické vytváření mobilních aplikací. Druidly sice získalo investici 110 tisíc dolarů a nyní se pokouší o návrat, doposud ale obchodně úspěchy nemělo.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina potvrdil, že jeho úřad chce i nadále rozvíjet tuzemský eGoverment, který primárně spadá právě pod tento rezort. Pecina zdůraznil jeho důležitost a uvedl, že už se nebudou budovat žádné nové obří projekty, ale že prioritou je sjednotit stávající, často nedodělanou a ještě častěji mezi sebou nespolupracující infrastrukturu eGovermentu. Na to se mají čerpat i další prostředky z fondů EU.

ARM koupil technologii PANTA od společnosti Cadence, která umožňuje čipům a hardwaru lépe podporovat a odbavovat multimédia a aplikaci na displejích s vysokým rozlišením. ARM se díky tomu připravuje na dobu nové generace displejů u mobilních zařízení s ultra vysokým rozlišením.

Citrix koupil poměrně neznámou firmu Byte Squared, jež vyvíjí vlastní balík Office pro iPhone a iPad. Cloudová a virtualizační společnost produkty začlení do svých SaaS a dalších aplikací. Zejména propojení s ShareFile je zajímavou konkurencí pro Office 365 a Google Apps. Rozšiřuje tak svojí mobilní strategii založenou na možnosti doručit aplikace na jakékoliv zařízení na dálku. V Citrixu si mimo jiné myslí, že operační systém brzy nebude třeba instalovat.

Anonymita uživatelů na internetu ještě může být zajímavý byznys. Mimo jiné totiž roste zájem o sociální sítě, nástroje a služby, které umožní anonymně a bezpečně sdílet data a informace. Mobilní aplikace Whisper nyní získala investici dalších 21 milionů dolarů od Sequioa Capital a dalších. Po předchozích investicích to tak firmu ocenilo už na 100 milionů dolarů. Čím dál větší oblibě se těší rovněž anonymní Snapchat a roste i zájem o Tor.

Broadcom za 164 milionů dolarů kupuje divizi bezdrátových 4G čipů od japonské firmy Renesas. Jeden z předních výrobců čipů pro bezdrátovou komunikaci tak získává řadu technologií ze 4G oblasti a také inženýry, kteří stáli za definováním standardu 4G. Mnoho z nich dříve pracovalo v Nokii. Akcie Broadcomu zareagovaly pouze mírným růstem.

Salesforce.com spustil službu Salesforce Files (dříve Chatterbox), cloudové úložiště pro firemní dokumenty. Konkuruje tak produktům jako Box.net, Microsoft SharePoint či Google Drive, přičemž s nimi dokáže i spolupracovat.

Diskuze (2) Další článek: Novinky ve Windows 8.1 pro IT profesionály

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,