Byznysový zápisník: Chaps poslal exekuci na svého konkurenta

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Brněnská firma Chaps, která se neustále nechce vzdát svého výnosného byznysu s daty jízdních řádů, poslala exekuci na svého mladého konkurenta Bileto (více zde). Bileto umí vyhledávat a kupovat jízdenky. Chaps tvrdí, že firma získává data z Chapsu nelegálně – strojovým útočením na web Chapsu. Chaps dle své tradice neustále zkouší nové taktiky, jak oddálit svůj pád. Podle nové vyhlášky ministerstva dopravy by sám měl data brzy dát k dispozici všem.

Huawei míří na další velkou metu. Tentokrát to chce rozjet v serverech, storage systémech a dalších technologiích do datových center. The Wall Street Journal přišel s informací, že Huawei chce během pěti let v této oblasti dosáhnout na 10 miliard dolarů. S tím přijdou i velké investice. O ambicích Huawei v datových centrech v Česku jsme nedávno psali, stejně jako o celkovém vzestupu tohoto čínského podniku.

Polský fond Enterprise Investors prodal na newyorské burze svůj zbývající podíl v AVG Technologies. EI do firmy vstoupil v roce 2005 spolu s Intel Capital a původně vlastnil 45 procent akcií. Více zde.

Smíchovský StartupYard je jeden z pěti středoevropských technologických akcelerátorů, který bude moci čerpat z pěti milionů eur od Evropské unie. EU tyto peníze zpřístupňuje pro investice do mladých podniků v rámci své podpory startupů. Peníze budou rozděleny do dvou kol, jedno bude letos a druhé příští rok na jaře. StartupYard se opět zaměří na data a analytiku a stále počítá s podporou Seznamu a IBM.

 

Ericsson ukončí výrobu modemů a zruší tisíc pracovních míst.

 

Cisco dál staví další obchodní pilíř a kupuje americký podnik Metacloud. Ten pracuje s technologii OpenStack a umožňuje na ní zákazníkům postavit vlastní privátní cloud. Cisco se v posledních měsících začalo k OpenStacku aktivně hlásit. Stejně jako ke cloudu, firma rozjela ambiciózní projekt InterCloud. Umožňuje mimo jiné spojovat privátní cloudy s těmi veřejnými.

Cisco zároveň kupuje firmu Memoir Systems. Díky ní bude moci zrychlovat paměti ve svých síťových zařízeních. Což se opět hodí pro cloudové aplikace a jejich svižnější chod.

Citrix kupuje mladý startup Virtual. Jeho technologie umožňují emulovat systémy Android a iOS ve virtualizovaných desktopech. Tedy v jednom z hlavních stěžejních byznysů Citrixu. Firma hodlá nové funkce cílit především na vývojáře.

Nakupoval také Red Hat. Za 82 milionů dolarů získal společnost FeedHenry. Ta dělá masivní cloudovou platformu pro vývoj a testování mobilních aplikací, jak na straně uživatele, na back-endu. Red Hat tímto bude moci rozšířit svůj JBoss xPaaS pro OpenShift.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (2) Další článek: Jak pan Dell mění svojí legendární počítačovou firmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,