Byznysový zápisník: Facebook koupil aplikaci rozpoznávající pohyb

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Facebook za nespecifikovanou částku koupil finskou společnost stojící za mobilní aplikací Moves. Ta umí pomocí senzorů v telefonech automaticky rozpoznat, jaký pohyb aktuálně vykonáváte – běh, chůzi, jízdu na kole a tak dále. Moves už si pro iOS a Android stáhly čtyři miliony lidí. Co má Facebook s tímto projektem v plánu, není úplně jasné. Možná chce pouze chytit trend wearables a aplikací typu Nike+ a RunKeeper, nebo prostě chce ke geolokačním funkcím přidat ještě podrobnější informace a tím pádem i lépe cílit mobilní reklamu. Ta už tvoří 60 procent jeho celkových reklamních tržeb. Zuckerberg ostatně chystá novou mobilní reklamní síť.

Tržby Amazonu z cloudu Amazon Web Services meziročně poskočily o 60,5 procenta na více než 1,2 miliardy dolarů. O 150 procent si meziročně polepšil konkurující Windows Azure od Microsoftu. Rostou i další cloudy a cloudové startupy. O síle této oblasti už nelze pochybovat.

Z vedení Centrum Holdings po 4,5 letech odchází ředitel Andreas Demuth. Společnost se postupně začleňuje do struktur vydavatelství Economia, které Centrum koupilo od investičního fondu Warburg Pincus. Centrum je dlouhodobě ztrátový projekt, v roce 2012 byl například ve ztrátě 90 milionů.

Společnost Pure Storage získala investici ve výši 225 milionů dolarů a byla tak oceněna na rovně tři miliardy dolarů. Firma už si celkově přišla na 474 milionů. Pure Storage je jedna z mladých firem, které vytváří serverová úložná zařízení postavená na technologii flash. Tržby společnosti meziročně rostou o 700 procent a Pure se zřejmě v budoucnu vydá na burzu. Tam už je její konkurent Nimble Storage.

Firmě VMware v prvním kvartálu letošního fiskálního roku narostly meziročně tržby o 14 procent na 1,36 miliardy dolarů. Zisk si rovněž polepšil, konkrétně na 241 milionů dolarů. VMware má teď na programu několik zajímavých projektů. Společně s mateřskou společností EMC například zformoval Pivotal, univerzální cloudovou platformu. Dokončuje se také akvizice firmy AirWatch pro správu mobilních zařízení. VMware společně s Googlem umožňují spouštět Windows aplikace na Chrome OS.

Cisco UCS slaví pět let na trhu a do té doby zejména síťová společnost se díky tomu stala i jedním z nejsilnějších serverových hráčů na světě. UCS údajně používá i 50 zákazníků v Česku.

A společný produkt VMwaru, EMC a Cisca nazvaný VCE si v loňském roce sáhnul na více než miliardu dolarů. VCE sjednocuje servery a sítě od Cisca, storage zařízení od EMC a virtualizační a cloudový software od VMware do „jedné krabice“.

Dell a Red Hat společně spouští Dell Red Hat Cloud. Jde o „kompilaci“ technologií, díky kterým je možné postavit vlastní cloud. Hardware logicky poskytuje Dell, Red Hat pak dodává vlastnoručně upravenou verzi OpenStacku.

Zendesk koupil za téměř 30 milionů dolarů společnost Zopim. Ta dělá chatovací software, který běží na asi 120 tisíci stránkách po celém světě. Používají ho třeba e-shopy a firmy – zákazníci je mohou na webu rychle kontaktovat. Zendesk dělá cloudové nástroje pro zákaznickou podporu a podobný systém se mu tak bude hodit. Zendesk zároveň chystá vstup na burzu, chtěl by získat až 150 milionů dolarů.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (3) Další článek: Pat a Mat, Hurvínek a další pohádky jsou oficiálně na YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,