Byznysový zápisník: Google začal hodnotit kvalitu providerů

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Google začal hodnotit kvalitu připojení amerických poskytovatelů internetu, postupně se chystá i na další trhy. Konkrétně uvedl do provozu dříve oznámený Video Quality Report, podle kterého je možné zjistit, jak daný provider doručuje video. Google se takto mimo jiné snaží bojovat proti tomu, aby poskytovatelé obsahu museli providerům za lepší doručování dat koncovým uživatelům platit. U nás takové praktiky uplatňuje třeba UPC.

Microsoft oznámil velké partnerství se Salesforce.com a Satya Nadella nadále ukazuje, že chce být technologicky mnohem více otevřený. Pro obě firmy je to moudrý tah. Salesforce.com je fenomén v cloudovém podnikovém softwaru a Microsoft v podnicích hraje významnou roli. Propojení má více úrovní. Salesforce.com bude dostupný na Windows a Windows Phone, bude propojený s Office 365, dokumenty Office bude možné editovat přímo v Salesforce.com, bude napojen i na OneDrive a tak dále. Microsoft nedávno oznámil také to, že některé aplikace SAPu poběží na jeho Windows Azure.

Tuzemské internetové firmy spadající pod Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR, dříve Sdružení pro internetovou reklamu) se postavily proti Googlu. Jde o tradiční a dlouho probírané silné postavení Googlu, jeho přístup k obsahu a podobně. Více zde.

 

Spojením se Salesforce.com Satya Nadella opět ukazuje, že chce být technologicky mnohem více otevřený.

 

Česká trojka ve slevových portálech Zapakatel.cz mění majitele. Tím se nově stává společnost ePojištění.cz internetového podnikatele Jana Barty, pod kterou spadají také SlevyDnes.cz. Zapakatel v roce 2013 vykázal tržby 259 milionů korun, o milion méně než rok předtím. Jedničkou na trhu je s přehledem Slevomat s tržbami přes miliardu. Druhé Vykupto.cz utržilo 400 milionů.

Rada Českého telekomunikačního úřadu je zase kompletní. Milana Šimonovského, kterému skončil mandát, nahrazuje bývalý šéf ÚOHS Josef Bednář. Mandát členů Rady je na pět let. Sedí v ní obměněný tým – Ondřej Malý, šéf CZ.NIC Ondřej Filip a kontroverzní expředseda Pavel Dvořák. Současným předsedou je aktivní Jaromír Novák.

Vláda schválila zprávu o plnění Digitálního Česka 2.0. Jak už jsme informovali dříve, tento strategický dokument příliš naplňován není. Ministerstvo průmyslu a obchodu má v monitorování nadále pokračovat. Viz také aktuální komentář.

IBM podle informací Bloombergu přestane nakupovat a prodávat storage zařízení od NetAppu. Přestat by měla i spolupráce na těchto technologiích. IBM se postupně zbavuje hardwaru, naposledy prodalo x86 servery Lenovu. Budoucnost vidí zejména v pokročilých technologiích jako Watson, SoftLayer a podobně. Více třeba v článku o poslední akvizici či Connected s českým šéfem. NetApp se na tržbách IBM podílel zhruba dvěma procenty.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: Ministerstvo připravuje nový portál Justice.cz, vyjde na 19,3 milionu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,