Byznysový zápisník: IBM dá miliardu dolarů na podporu Linuxu

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Deník Financial Times ve čtvrtek vydal speciální přílohu věnovanou technologickým firmám a startupům ve střední a východní Evropě. V textech je hodně zmínek a příkladů z České republiky – například o Socialbakers, Brand Embassy, TechSquare, Node 5, OpenBrand, Seznamu, AVG, Avastu a podobně. Přílohu je možné stáhnout v PDF.

Náměstek pro IT na ministerstvu financí skončil stejně rychle, jako začal. Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal jím nedávno jmenovaného Lubomíra Tomana, který údajně nedoložil dokumenty o zakončení jeho vysokoškolského studia. Fischer přitom Tomana do funkce jmenoval teprve v červenci. Bývalý náměstek dříve působil ve firmách IBM a Logica. Tomana ve funkci vystřídal Radoslav Bulíř, který na ministerstvu financí působí už několik let a doposud byl ředitelem odboru Rozvoj informačních a komunikačních technologií.

Zisk společnosti Adobe meziročně klesl o 59 procent. Akcie si i tak za posledních 5 dní připsaly růst o více než 12 procent. Firmě se totiž daří přechod z dodavatele tradičního „krabicového“ softwaru na předplatné přes cloud. Creative Cloud už má 1,3 milionu platících zákazníků. O 29 procent pak narostl marketing cloud. Adobe na burze letos vyrostlo už o 57 procent.

IBM investuje další miliardu dolarů do podpory Linuxu na serverech. Podobnou akci už firma udělala na přelomu tisíciletí. Big Blue se letos přihlásila také k velké podpoře OpenStacku, což je open source nástroj na budování cloudů v datových centrech. Přímo konkuruje například VMwaru, Microsoftu či Citrixu. Poslední čísla IDC uvádí, že Linux míří na 23 procent nově prodaných serverů (firemní segment), zatímco Microsoft má 49 procent.

Tuto sobotu proběhne na konferenci WebExpo akce nazvaná The Founder Stories. Několik zakladatelů úspěšných technologických firem (například Jakub Nešetřil z Apiary, Tomáš Čupr ze Slevomatu a DámeJídlo.cz, Mirek Černý z Futurelytics a další) na ní poví své příběhy. Přednášky je možné zdarma sledovat online.

Šéf Socialbakers Jan Řežáb aktualizoval svůj seznam nejúspěšnějších a nejlepších českých technologických firem. Rozděleny jsou do několika kategorií.

Facebook společně se svými partnery vydal dokument, ve kterém popisuje, jak v rámci iniciativy internet.org hodlá dostat rychlý internet do celého světa. Podle očekávání bude hrát velkou roli Open Compute Project, HipHop a další. Internet.org je pro Facebook mimo jiné cesta, jak sociální síť dostat k miliardám dalších uživatelů.

Bezpečnostní firmy a startupy jsou u investorů stále v kurzu. Společnost Okta tento týden dokončila další investiční kolo a celkem už si přišla na 79,3 milionu dolarů. Mezi investory jsou i slavné fondy jako Andreessen Horowitz, Greylock Partners a Khosla Ventures. Okta nabízí firmám software pro vytvoření sítě identit uživatelů, což pomáhá mimo jiné i v ochraně proti sociálnímu inženýrství.

Google koupil zhruba 5 let fungující společnost Bump. Ta vytváří stejnojmenné aplikace pro Android a iOS, jež umožňují výměnu informací mezi telefony pomocí pouhého přiložení k sobě. Bump získal investice ve výši 20 milionů dolarů, odkupní cena by se údajně měla pohybovat nad 30 miliony. Je pravděpodobné, že Google novou funkci brzy integruje do Androidu.

Diskuze (32) Další článek: Proč je lepší přenechat záchranu dat odborníkům?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,