Byznysový zápisník: IBM se zbavuje výroby čipů, AMD propouští

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

IBM se skutečně zbavuje výroby čipů, převezme jí Globalfoundries. Nejedná se o prodej, naopak IBM zaplatí během tří let 1,5 miliardy dolarů. Globalfoundries bude IBM dodávat 10 a 22nm čipy po dobu 10 let. IBM si nicméně stále si bude designovat vlastní high-endové čipy. Třeba ty, které mohou posloužit k rozvoji umělé inteligence a Watsona. IBM se tímto postupně zbavuje hardwaru. Firma je navíc v těžkém období a opět zklamala kvartálními výsledky. O situaci IBM v našem textu.

AMD se pod novou šéfkou Lisou Su chystá propouštět. Firmu by mělo opustit kolem sedmi procent zaměstnanců, tedy zhruba 700 lidí.

Google za nespecifikovanou částku kupuje firmu Firebase, která vývojářům umožňuje pracovat s API rozhraními. Google tyto technologie začlení do své „end-to-end“ nabídky pro vývoj aplikací. Firebase spadne pod Google Cloud Platform.

A Google rovněž investuje (společně s dalšími investory) 542 milionů dolarů do startupu Magic Leap. Ten dělá vlastní variantu chytrých brýlí, která například umožňuje vkládat virtuální objekty do reálného prostředí. Nic moc se o této technologie ale neví, produkt ještě nebyl veřejně prezentován.

Senát skutečně schválil novelu zákona o elektronických komunikacích zhoršující postavení zákazníka. Možná do toho vstoupí Brusel. Více zde.

 

Google s partnery investoval přes půl miliardy dolarů do Magic Leap. Veřejnost ještě technologii v chodu neměla možnost vidět.

 

Microsoft a Dell společně vypouští do světa „cloud v krabičce“ – serverový hardware postavený Dellem, na kterém běží taková „menší varianta Azure“. Zařízení je plně připraveno k rozchození a jmenuje se Microsoft Cloud Platform System.

Mladá společnost Mirantis, která staví nad OpenStackem, získala další investici, tentokrát 100 milionů dolarů. Celkově už má 120 milionů dolarů. To opět potvrzuje rostoucí zájem o OpenStack.

Bob Muglia pomohl v Microsoftu vybudovat silnou serverovou divizi. Dnes vede vlastní startup Snowflake. Zaměření: cloudová databáze, jak je dnes v módě. Více zde.

Apple i po představení nových iPadů nechal v nabídce ty starší. Prodává tak pět řad, včetně levného původního modelu mini. Domluvil se také na silném partnerství s IBM. Důvody jsou jasné: pokrytí trhu s levnějšími tablety (mini) a šance opět nastartovat prodeje (díky firmám a IBM). Komentář k tomu zde.

Druhá míza pana Della. Aktuální číslo týdeníku Euro (42/2014) má jako titulkové téma budoucnost společnosti Dell. Jak Michael Dell mění tradiční počítačovou společnost po odchodu z burzy. Na stáncích do neděle 26. října.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: Lenovo Yoga 3 Pro: mistr prvního dojmu [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,