Byznysový zápisník: IBM zvažuje prodej divize výroby čipů

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

IBM podle informací Financial Times a The Wall Street Journal zvažuje prodej divize vývoje a výroby čipů. Ve hře je i nalezení vhodného partnera a vytvoření společného podniku. Big Blue se evidentně v budoucnu příliš nechce zaobírat hardwarem, nedávno prodala divizi x86 serverů Lenovu. Čipy Power IBM používá ve svých serverech a nebojí se experimentovat s novými technologiemi jako fotonika, karbonová nanovlákna a grafen.

Startuje český projekt Storyous, který v restauračních zařízeních umožňuje tabletem nahradit pokladny a složité pokladní systémy a zároveň zákazníkům umožňuje platit skrze mobilní aplikaci. Produkt už má za sebou investici a tváří se ambiciózně. V Česku už dříve uspěl podobný gastronomický projekt Spectu (iMenu), který zavedl jídelní lístky na tablety.

Lenovu narostly tržby o 15 procent a zisk dokonce o 30 procent. Firmě dokonce rostou prodeje počítačů a notebooků, které jiným firmám padají. Konkrétně notebooky si připsaly 11 procent a tradiční počítače 12 procent. Do budoucna se čeká další posilování v chytrých telefonech (i díky akvizici Motoroly), tabletech a serverech.

Českou jedničku mezi slevovými servery Slevomat povede Marie Chytilová, která po 18 měsících střídá Petera Irikovského. Ten v křesle dříve vystřídal zakladatele firmy Tomáše Čupra, který se aktuálně věnuje zejména projektu DámeJídlo.cz a fondu Slevomat Ventures.

Cisco investovalo 6 milionů dolarů do mladé firmy Embrane. To je další z řady společností, které pracují na softwarově definovaných sítích (SDN). Ciscu kvůli této virtualizaci sítí hrozí nahlodání stěžejního byznysu, chce tedy být jeho součástí. Firma už vydala důležitý produkt postavený na rovněž podpořeném projektu Insieme. Embrane už celkem získala investice 30 milionů dolarů. V budoucnost SDN věží zejména VMware, světlé zítřky potvrzuje třeba Dell a skrze akvizice i další hráči jako Oracle.

Tržby Cisca v posledním čtvrtletí celkově spadly o 8 procent, některé divize ale padají mnohem více – switche o 12 procent, routery o 11, služby o 22 procent. Vyrostla naopak divize UCS, tedy kombinace serverů, sítí a storage zařízení (od NetApp a EMC). Šéf firmy John Chambers opět tradičně uvedl, že na Cisco dopadají trendy dříve než na ostatní. Jeho podnik má každopádně po aféře NSA problémy v Číně.

Novým technickým ředitel Dial Telecom se stal Marek Šťastný a po 16 letech tak ve funkci vystřídal Ingrid Ledererovou.

Smíchovský Node5 chystá hackathon zaměřený na data, analýzu a vizualizaci, tedy na oblast, kterou se letos zaměřuje také akcelerátor StartupYard. Začíná se v pátek 28. února a pojede se přes celý víkend. Více zde.

Google dokončil akvizici výrobce chytrých termostatů Nest. Vyšla ho na 3,2 miliardy dolarů.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (2) Další článek: Co mají Němci za lubem s českým T-Mobilem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,