Byznysový zápisník: Microsoft zdvojnásobil prodeje Surface

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Součástí finančních výsledků Microsoftu za první čtvrtletí aktuálního fiskálního roku bylo i jedno zajímavé číslo: prodeje tabletů Surface. Redmond na nich za vánoční období dokázal vydělat 893 milionů dolarů, přičemž kvartál předtím to bylo 400 milionů. To je tedy jasný růst, v porovnání s ostatními tablety to ale není nic zázračného. Tento výdělek by odhadem mohl znamenat prodaných odhadem 1,5 milionu kusů.

V ostatních ohledech jsou na tom Softies dobře. Prodej Office koncovým zákazníkům sice spadl o 16 procent, počet předplatitelů Office 365 Home Premium se ale vyšplhal na 3,5 milionu. Tržby ze serverového a firemního softwaru narostly o 10 procent, cloud (Azure, Office 365 a Dynamics CRM Online) rostl o více než 100 procent. Prodeje Windows spadly o 3 procenta, což odráží vývoj na počítačovém trhu. Microsoft už prodal 3,9 milionu kopií konzole Xbox One.

České Radiokomunikace pokračují ve slíbené expanzi svého cloudu a datových center. Výsledná platforma Smart Cloud má mít celkem 2PB úložný prostor a celkem 1 THz výpočetního výkonu. Hlavní část stále běží v datovém centru Tower u Žižkovské věže, ČRa nicméně servery umisťují také do lokalit v dalších regionech. Díky tomu mohou nabídnout běh na více místech (v případě výpadků zátěž převezme jiná lokalita). Více o expanzi ČRa do datových center v Connected s Michalem Čupou.

IBM už třetí kvartál po sobě spadly tržby, tentokrát o 5 procent na 27,7 miliardy dolarů, zisk se ale zvedl. Firma tvrdí, že je na dobré cestě – roste strategický byznys. Big Blue se chce zaměřit především na cloud, služby a software a mimo jiné proto se zbavila divize x86 serverů. Firmě se nicméně stále nedaří převrátit umělou inteligenci a big data platformu Watson do velkého byznysu. Investuje proto miliardu dolarů na Watsonovu další expanzi. 100 milionů dolarů pak půjde na podporu vývoje aplikací.

Americký operátor Verizon koupil od Intelu jeho divizi Intel Media. Ta se zabývala především vývojem technologií pro internetové televize (OnCue). Verizon tak nejspíše bude chtít rozšířit své služby právě o tento typ nabídky a zároveň bude více konkurovat některým zejména kabelovým hráčům na trhu. Intel nebyl s televizním projektem příliš úspěšný. Podobně jako ostatní totiž narazil na to, že králem je obsah, který nechtějí vlastníci práv jen tak pouštět z ruky.

Americký stát Maryland přešel na Google Apps a tuto cloudovou technologii postupně zavádí všem svým 54 tisícům zaměstnancům. Je to další z velkých vlaštovek, které Googlem nahrazují Microsoft a jsou to mimo jiné i tito klienti, kteří navyšují příjmy Googlu z prodeje softwaru firmám. Prakticky všichni výrobci notebooků navíc nabízí modely s Chrome OS a snaží se je firmám aktivně nabízet. Více o nastupujícím fenoménu v Connected s Pavlem Doležalem.

Yahoo pod vedením Marissy Mayer koupilo další mladý startup kvůli talentům. Tentokrát padla volba na Sparq, který umožňoval z e-mailů a podobně odkazovat na objednávky v mobilních aplikacích. Produkt fungoval 3 roky, získal investici 1,7 milionu dolarů a Yahoo ho zavře, chce jenom lidi.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (8) Další článek: Computer 2/14: záchrana počítače, test tiskáren a skříní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,