Byznysový zápisník: Také Google investuje do bitcoinů

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Amazon od Samsungu koupil jeho technologii Liquavista, která umožňuje vyrábět barevné displeje s velice nízkou spotřebou. Je tak pravděpodobné, že knižní obr bude chtít současné barevné displeje ve svých e-čtečkách nahradit novou technologií a spotřebu barevných displejů tak přiblížit spotřebě těch černobílých.

Akvizice Yammeru (1,2 miliardy dolarů) se Microsoftu začíná vyplácet. Firma uvedla, že prodeje této služby meziročně narostly o 259 procent a počet nových zákazníků narostl o více než 3 stovky. Pro Redmond nicméně Yammer nepředstavuje pouze „Facebook pro firmy“, ale také sociální platformu, která prorůstá a bude čím dál více prorůstat jeho dalšími aplikacemi a službami – zejména SharePointem, balíkem Office, systémem Dynamics a podobně.

Nově nastoupivší nejvyšší šéf Intelu Brian Krzanich hned první den ve funkci přiznal, že Intel má problém s mobilními zařízeními. „Víme, že se do této oblasti přesouváme poněkud pomalu,“ řekl na sezení s akcionáři.

Bitcoiny už začínají zajímat i tradiční investory a firmy ze Silicon Valley. Firmy Google a IDC oznámily, že v druhém kole investují do společnosti OpenCoin, která provozuje burzu Ripple, na níž je možné obchodovat s bitcoiny a dalšími měnami. OpenCoin získala peníze už dříve od fondů jako Andreessen Horowitz či Lightspeed Venture Partners.

Goldman Sachs snížila rating společnosti AMD na „prodej“, na což vzápětí zareagovaly akcie a propadly se o 14 procent. AMD sice uzavřelo kontrakty na dodávky čipů pro novou generaci herních konzolí Sony i Microsoftu, propadající se PC trh se ale údajně má na hospodaření firmy výrazně projevit.

Klesl i Dell, kterému se meziročně propadl zisk o 51 procent. Nejvýrazněji klesá stále největší počítačová divize Dellu, kterou však firma cíleně spíše utlumuje a snaží se přejít na datová centra. Tato oblast meziročně o 10 procent narostla. Akcie Dellu jsou stabilní, firma totiž už dříve oznámila, že se z burzy stahuje.

Zato akcie Cisca přes noc povyrostly o 12 procent a jsou na nejvyšší hodnotě od roku 2011. Cisco už devátý kvartál po sobě oznámilo rekordní výsledky, kdy zisk rostl rychleji, než tržby. Ciscu se začínají vyplácet investice mimo síťové technologie, zejména do serverů a dalšího IT. Do budoucna lze očekávat i další zlepšení. Na produktech firmy by se totiž měla začít projevovat série akvizic z loňského a letošního roku.

Google a NASA společně formují laboratoř s kvantovým superpočítačem. Ten bude počítat umělou inteligenci a takzvaný „machine learning“. Zpracovávat se budou například data z vyhledávání, GPS polohy a podobně. Výsledky by mohly být, mimo jiné, využity pro pokrok v oblasti rozpoznávání hlasu a obličejů.

Diskuze (1) Další článek: Debian ve vesmíru, GitHub v Bílém domě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,