Byznysový zápisník: V Brně porostou mladé hardwarové firmy

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Významný výrobce polovodičů Avago kupuje za 6,6 miliardy dolarů společnost LSI Corporation. Avago se díky tomu stane velkým producentem čipů do síťových a storage systémů, které se používají v datových centrech. Mezi velké klienty LSI patří třeba Cisco, HP či Samsung.

IBM za nespecifikovanou částku získalo společnost Aspera. Ta vyvíjí protokol nazvaný fasp, pomocí něhož je možné přes cloud posílat skutečně velké soubory značnou rychlostí. Tuto službu využívají například animátorská studia s pracovišti po celém světě a podobně. Je pravděpodobné, že IBM začlení Asperu do svého rostoucího cloudu postaveného na SoftLayeru.

Jeden z průkopníků využití čipů ARM v serverech, firma Calxeda, dost možná ukončí svojí činnost. Podle informací serveru AllThingsD společnosti došly peníze a zástupci nebyli schopní zajistit další kolo financování, získali přitom už ke 100 milionům dolarů. Ve hře je i restrukturalizace. Mobilním čipům v serverech se obecně přisuzuje velká budoucnost, na tuto oblast mimo jiné sází HP se svým projektem Moonshot. Servery s ARMem nicméně mají tu nevýhodu, že je nutné pro ně přepsat aplikace. Moonshot má i verzi postavenou na Intel Atom.

Tržby Oraclu v posledním kvartálu narostly o 2 procenta na 9,3 miliardy dolarů, zisk se ale propadl o procento na 2,6 miliardy. O další 3 procenta spadl hardwarový byznys. Tento trend se Oraclu stále nedaří zvrátit. I když mu rostou prodeje sofistikovaných „krabic“ Exa, klesají příjmy z utlumovaných modelů serverů s nízkou marží. Oracle podle některých informací pracuje na reformě hardwarového byznysu a změny plánuje i v obchodních týmech.

Smíchovskému akcelerátoru StartupYard se podařilo prodat podíl už ve třetí společnosti, která prošla jeho programem. Tentokrát jde o ruské Travelatus z prozatím posledního ročníku. Službu určenou pro cestovatele (umožňuje vyhledávat a objednávat různé akce) získali němečtí Excursiopedia. Rusové se tak z Prahy přesunou do Mnichova. StartupYard mezitím změnil koncepci a příští rok se zaměří na velká data a analytiku. Výrazně ho podpoří Seznam, který startupům poskytne svého vyhledávacího robota.

Seznam nyní oznámil také to, že k programu se StartupYardem příští rok přidá také takzvané „odpoledne se Seznamem“. To naváže na podobný projekt zaměřený na setkávání s vývojáři, nyní ale platformu rozšíří i o byznysová a další podobná témata. Seznam začne blíže spolupracovat také s akcelerátorem StarCube a dostane se tak blíže k brněnské scéně.

Samotný StarCube se nyní chce více zaměřit na hardwarové startupy. Pomoci v tom má mimo jiné společnost Flextronics, jež účastníkům programu nabídne laboratoře, pomoc s prototypováním hardwaru a podobně. Přihlášky do nového ročníku lze podávat do 12. ledna.

Dell uzavírá velké cloudové partnerství s Red Hatem. Dell konkrétně bude Red Hatu pomáhat s vývojem systému Red Hat mutace systému OpenStack, která by měla být vhodná pro využití ve firmách. Tento systém se pak bude dodávat i předinstalovaný na hardwaru Dellu. Podporu OpenStacku vyjádřilo také IBM, které do Linuxu a open source investuje miliardu dolarů.

Cisco během následujících 10 let tratí 4 miliardy dolarů na to, aby v Kanadě vytvořila kolem 1700 pracovních míst. Šéf firmy John Chambers tak opět potvrzuje svojí kritiku daňového systému ve Spojených státech. Cisco jednu dobu nakupovalo pouze zahraniční společnosti (mezi nimi i české Cognitive). Firma totiž většinu peněz drží na zahraničních účtech a převody do Států jsou pro ni nákladné.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: Česká pošta je v obležení balíků z e-shopů, bude doručovat i o víkendu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,