Český šéf o otevřenosti Skypu: Nechceme degradovat naše služby

Otevření Skypu prozatím není na pořadu dne a společnost nejspíše v blízké budoucnosti volání Cisca vstříc nevyjde. To požaduje, aby nejenom Skype, ale také další komunikační služby jako FaceTime od Applu otevřely své technologie a umožnily komunikaci s jinými sítěmi, než jsou jejich vlastní. Skype, který se za 8,5 miliardy dolarů stal součástí Microsoftu, tak nechce činit zejména kvůli kvalitě komunikace.

„Potenciálně to zajímavé je, ale my se vždy snažíme dívat na to, aby rozšíření Skypu bylo dostatečně kvalitní a abychom nedegradovali naše služby,“ řekl pro Connect.cz na téma otevření služby šéf české pobočky Skypu Tomáš Vocetka. Skype díky současné uzavřenosti může plně kontrolovat technologickou kvalitu svých služeb a vše lépe „ladit“. „Skype má několik velmi unikátních technologií, například v oblasti zpracování videa a zpracování a přenosu hlasu, a udržení této kvality je pro nás primární,“ doplňuje Vocetka.

Pokud by došlo k otevření protokolu tak, aby do Skypu mohli volat uživatelé z jiných služeb a naopak, jak požaduje Cisco, Skype by nemusel udržet takovou kvalitu přenosu zvuku a videa, jako doposud. Modrý obláček v současné době považuje technologie, díky kterým optimalizuje přenos video hovorů, za své duševní vlastnictví a zásadní výhodu proti konkurenci. Skype například dobře pracuje s kvalitou internetového připojení a podle toho automaticky nastavuje kvalitu videa.

Stále sílící video

I pokud by tyto technologické bariéry padly, automaticky to neznamená, že by se Skype světu otevřel. „Úplně bych netvrdil, že se tomu z nějakého ideologického pohledu nebráníme,“ říká Vocetka. Z pohledu propojení jednotlivých komunikačních platforem je ale podle něj „technologicky možné cokoliv“.

Viceprezident Cisca Marthin De Beer už letos v rozhovoru pro Connect.cz řekl, že například FaceTime je na otevření připravený a pokud by došlo na věc, Apple ho zvládne zpřístupnit ze dne na den.

Skype má v současné době 250 milionů aktivních uživatelů, kteří se ke službě připojují alespoň jednou měsíčně, přičemž ještě před spojením s Microsoftem to bylo 170 milionů uživatelů. Roli v tom hraje také spojení s Facebookem, v rámci něhož je možné pomocí Skypu volat. Skype do budoucna plánuje větší podporu služby na webu, například díky e-mailové službě Outlook.com.

Prioritou populární služby je obsadit co největší množství platforem. V této strategii hraje významnou roli pražská pobočka, která aktuálně hledá nové vývojáře a vytváří aplikaci pro Windows 8. Více o tom v zítřejším článku.

Komunikace skrze video má hrát podle Cisca, Skypu a dalších v budoucnu významnou roli. Už dnes tvoří video kolem 50 procent přenesených dat v rámci Skypu a například Cisco vypočítává, že video bude v roce 2016 tvořit 90 procent světového toku dat. Trh s komunikačními nástroji by mohl mít velikost 45 miliard dolarů.

V oblasti videa chtějí hrát významnou roli také další společnosti, například Google a Apple s FaceTime. Cisco v návaznosti na rostoucí význam těchto služeb a jejich vzájemnou nekompatibilitu chce, aby se stanovil jeden otevřený standard, díky kterému by bylo možné si volat nezávisle na službě, platformě a aplikaci. Podobně, jako je možné volat do sítí jiných operátorů z telefonů různých značek. Kritici však síťovému gigantovi vyčítají, že sám v oblasti otevřenosti, například se službou WebEx, příliš příkladem nejde.

Diskuze (20) Další článek: Podívejte se, jak vypadá výroba levných tabletů s Androidem (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,