Český StartupYard čekají velké změny. Zaměří se na data a vyhledávání

Tuzemský technologický akcelerátor StartupYard čekají od nového ročníku významné změny a potřebné osvěžení. Celý projekt nově povede Francouz Cedric Maloux a každé akcelerační kolo nyní bude mít specifické tematické zaměření. Výrazně se zapojí také Seznam.cz.

„Do budoucna plánujeme dělat věci jinak. Každý rok se budeme soustředit na určitou oblast,“ uvádí nový šéf StartupYardu, který už v něm od roku 2011 působí jako mentor a mezi startupy se pohybuje 17 let. Třetí ročník, do něhož se budou moc začít hlásit zájemci už během několika dnů, se zaměří na práci s daty (big data a podobně), vyhledávání a analytiku.

Česká republika je podle Malouxe v této oblasti velice dobře profilovaná a má kvalitní lidi i projekty. S tím lze souhlasit – zmínit lze třeba čerstvou investici ostravsko-olomouckých Futurelytics a dále pak GoodData, Socialbakers, Leady.cz či třeba Brand Embassy.

Potřebné zaměření

Pro StartupYard může zaměření na jasně dané a smysluplné oblasti znamenat výrazné zkvalitnění. Zejména druhý a prozatím poslední ročník totiž příliš dobrými startupy neoplýval a místo opravdu technologických projektů se naráželo spíše na další variace služeb pro rozvážku jídla objednaného přes internet a tak dále.

Společně s jasným zaměřením se zároveň otevírají nové obchodní možnosti StartupYardu, zejména díky partnerům. Každý ročník by měl mít nějaké silné partnery, podle nichž se dané témat bude odvíjet. Třetí rok bude mít pod taktovkou Seznam.cz, jež se logicky o data, jejich analýzu a vyhledávání velice zajímá. Seznam tak nakonec couvá z vlastního startupového programu a raději se více propojí právě se StartupYardem, alespoň pro tento rok.

StartupYard nechce oslovit pouze české zájemce, přihlášku budou moci podat také týmy z celé Evropy. Po fázi výběru nejvhodnějších kandidátů se opět rozeběhne tradiční tříměsíční akcelerační program a s tím, že bude možné získat investici a samozřejmostí budou i prostory ve smíchovském TechSquare.

StartupYard doposud investoval do 23 firem, některým už se začíná dařit (třeba Brand Embassy). Akcelerátor zároveň navázal spolupráci s Microsoftem. Týmy, které se stanou součástí nového pražského inovačního centra softwarového obra, budou moci využít různých služeb akcelerátoru.

Cedric Maloux jako nový šéf chystá ještě další novinky. Pro akcelerátor by mohl být zajímavým přínosem. Podílel se na vzniku několika firem a nějakou dobu stál ve vedení české herní společnosti Geewa. Dosavadní šéf StartupYardu Nikola Rafaj v týmu zůstane. Naopak Lenka Kučerová před pár týdny projekt opustila a přijala nabídku konkurenční Wayry provozované Telefónikou. Nyní se stará o rozvoj byznysu tohoto akcelerátoru ve střední a východní Evropě.

Váš názor Další článek: ClickPad 2: nový touchpad bude přesnější a zamezí nechtěným dotykům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,