Českým nápadem roku je Neuron Soundware. Umělá inteligence, která rozumí zvukům

Každoroční soutěž Vodafone Nápad roku, zná již svého absolutního vítěze. Z rekordních 171 přihlášených podnikatelských záměrů vyhrál Pavel Konečný se svým Neuron Soundware. Tým Pavla Konečného vyvinul technologii, která dokáže rozumět zvukům. Pomocí vhodné interpretace zvuků lze takto odhalit například mechanické závady v materiálech.

Jakožto vítězný projekt si Neuron Soundware odnesl šek na 300 000 Kč, věcné ceny v hodnotě 100 000 Kč a navíc poukaz na týdenní pobyt v Silicon Valley. V Kalifornii se navíc mohou zúčastnit konference TechCrunch Disrupt.

unspecified.jpeg
Oceněný projekt Neuron Soundware

Dalšími oceněnými v soutěži jsou Vladislav Vacek s mobilní aplikací Locaid.me, která detekuje nebezpečí v budovách. Uživatele poté upozorní na hrozící nebezpečí a naviguje ho na bod zájmu, ať už únikový východ, lékárničku nebo hasící přístroj. Cestu dokáže přizpůsobit tak, aby se vyhnula nebezpečným zónám.

Třetí místo obsadil Vladimír Vlach se startupem DevCharge. Ten se zaměřuje na internet věcí a platební systémy. Udělena byla také speciální cena poroty za projekt s výjimečným společenským přínosem. Tu získal Filip Maleňák za aplikaci Záchranka. Tato aplikace pomůže v krizových situacích snadno kontaktovat záchrannou službu a odešle záchranářům také přesnou polohu.

Váš názor Další článek: Na umělou inteligenci se zaměřil i Apple, soukromá data budou ale pouze v zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,