Čeští GoodData získali od Intelu investici přes půl miliardy

Společnosti GoodData, přednímu hráči v sektoru komplexní cloudové analytiky, se podařilo v pátém kole financování získat dalších 25,7 milionu dolarů (tedy 561 milionů korun), přičemž nejnovějším investorem je Intel Capital, investiční fond společnosti Intel.

Pro GoodData je to už několikáté kolo financování, společnost už celkově získala přes 100 milionů dolarů a má ambice dostat se na newyorskou burzu.

„Velká data mohou firmám poskytnout tolik údajů, že ani nebudou vědět, co s nimi. Prostřednictvím chytrých a originálních analytických nástrojů je GoodData přetváří ve skutečné informace, což představuje zásadní vývoj na trhu a další krok v rozvoji velkých dat,” prohlásil viceprezident fondu Intel Capital a výkonný ředitel pro region východní Evropy, Blízkého východu a Afriky Marcin Hejka.

V minulosti fond Intel Capital v České republice úspěšně investoval například do společností Centrum.cz, Mall.cz nebo AVG.

S vývojem v Česku

Společnost GoodData vznikla v České republice, ale nyní má hlavní sídlo v kalifornském San Francisku. V Česku je stále alokován velký vývojový tým. Platforma GoodData je určená pro ekonomické analytiky, manažery a IT pracovníky, kteří se obejdou bez nutnosti integrace či správy jakéhokoli softwaru či hardwaru.

 

GoodData mají celkově už přes 100 milionů dolarů a v budoucnu chtějí na burzu.

 

„Jsme velice potěšeni, že společnost Intel sdílí naši vizi cloudového modelu datové analýzy,” říká generální ředitel GoodData Roman Staněk.

„Trh s firemními informacemi dosáhl bodu zralosti, neboť firmy teď stále častěji analyzují data v prostředí cloudu. Vždy jsme si byli vědomi toho, že na trhu je poptávka po komplexní cloudové platformě pro velká data. S potěšením teď vidíme, že náš přístup je oceňován jak zákazníky, tak investory, což dokládá poslední, dosud největší investiční injekce, jaké se nám v dějinách naší firmy dostalo.”

Podle loňské prognózy společnosti Intel příležitosti pro analýzu velkých dat jistě dál porostou s prudkým nárůstem velkých objemů dat, která je třeba ukládat rychleji, efektivněji a levněji. V blízké budoucnosti bude další velká data generovat internet věcí: v roce 2016 bude k internetu připojeno 20 miliard zařízení, ovšem v roce 2020 to už bude 200 miliard. V roce 2016 budou tato zařízení generovat 12 000 hexabytů dat.

Diskuze (4) Další článek: Microsoft se ptá komunity, jak vylepšit IE. Ta mu odpovídá, aby ho zrušil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,