Chrome OS dorazil na Windows 8. Chce zastínit Metro?

Testovací verze Chrome 32 z kanálu Dev přináší nečekané prostředí pro Windows 8 a jeho Metro. Namísto okna prohlížeče totiž spustí celý desktop ze systému Chrome OS.

Prohlížeče ve Windows 8 mohou mít dvojí tvář. Klasickou desktopovou verzi totiž může doplňovat ještě verze pro Metro. Ta se sice chová jako samostatný program, ale ve skutečnosti je součástí standardní instalace. Vedle výchozího Internet Exploreru tuto dualitu podporuje také Chrome a v testovacích verzích Firefox.

Chrome pro Metro je pouze maximalizované okno prohlížeče s trošku většími ovládacími prvky, ale to je vlastně celé. Není tedy příliš důvod k tomu, proč by měl uživatel metrový Chrome vlastně spouštět.

Chrome 32 pro Metro = Chrome OS

Tak tomu je ale pouze ve stabilní verzi prohlížeče. Pokud se přepnete do aktualizačního kanálu Dev a spustíte Chrome 32 z Metra (testováno na 32.0.1659.2 dev-m Aura), nestačíte se divit, na monitoru se totiž zobrazí alternativní desktop, který je prakticky identický s operačním systémem Chrome OS.

Videoprohlídka Chrome 32 na Windows 8

Najdete zde hlavní panel se zástupci a v pravém dolním rohu čas a notifikační oblast. Levému rohu naopak vévodí „nabídka Start“, tedy vlastně seznam nainstalovaných programů.

Nainstalovaným „programem“ Google doposud myslel jednoduše běžné webové stránky, které se otevřou v prohlížeči, nicméně poté, co firma před pár týdny představila aplikace pro plochu, se už tato kategorie prakticky prolíná se skutečnými desktopovými programy. Jistě, žijí v sandboxu a nejsou napsané v nativním kódu, ale pomocí HTML a Javascriptu, nicméně to bude asi většině uživatelů jedno. Podstatné je to, že takový program má své vlastní okno bez adresního řádku a běží nezávisle na Chromu. Aplikace pro plochu tedy připomínají třeba technologii Adobe Air.

Chrome 32 pro Metro.png Chrome 32 pro Metro.png chrome 32 pro Metro.png
S okny pracujete stejně jako na každém jiném desktopu, Google tedy do Metra propašoval v podstatě svébytné uživatelské prostředí

Nové prostředí je zatím jen součástí vývojářského kanálu Dev, takže do stabilního Chromu se dostane, až kdo ví kdy, nicméně tento krok napovídá, jaký má Google vztah k Windows 8 a jeho Metru.

Čiré bláznovství, nebo chytrá propagace Chrome OS?

Google sice pro Metro připravil svůj vyhledávač a právě prohlížeč, i po více než roce se ale nepustil do dalších aplikací – typicky třeba map, klientu pro Gmail a tak dále. Namísto toho vyvíjel celé prostředí, které Metro v podstatě hází do koše a zcela nahrazuje.

Chrome 32 pro Metro.png Chrome 32 pro Metro.png
Nechybí nabídka Start podle Googlu i Správce úloh

Leckomu se bude Chrome OS uvnitř Windows jevit jako čiré bláznovství – proč bych proboha měl používat nějaký další skrytý desktop, když už tam jeden mám, nicméně chromový desktop může zapůsobit i jako efektní (a možná i efektivní) vábnička.

Pokud jste si doposud chtěli vyzkoušet Chrome OS na běžném PC, museli jste být počítačoví kutilové. Pro zkušeného uživatele to není žádná překážka, pro většinu ale zbytečný vopruz, na který nemají čas.

Chrome 32 pro Metro.png Chrome 32 pro Metro.png Chrome 32 pro Metro.png chrome 32 pro Metro.png Chrome 32 pro Metro.png 
Práce s oknem, vyhledávání v hlavní nabídce, přesouvání zástupce, oznamovací oblast a kontextové menu zástupce

Pokud ale nyní každý uživatel Chromu získá prostředí Chrome OS přímo jako součást instalace prohlížeče, bude si ho moci snadno vyzkoušet a možná se mu zalíbí. Google tedy bude moci díky Metru a Windows 8 docela snadno lákat komunitu i na chromebooky. Přímo v Chromu si totiž vyzkouší jejich ovládání a práci s webem.

Drobné chyby, ale funguje to

Prostředí Chrome OS pro Windows 8 ještě ani zdaleka není bez chyb. Občas může spadnout, ale hlavně zde budete narážet na drobné UX podivnosti včetně toho, že i okno prohlížeče v Metru umožňuje vytvářet zástupce na ploše pro libovolné stránky, je ale mít třeba na paměti, že se tito zástupci nevytvářejí v prostředí Chrome OS, ale opravdu na desktopu Windows 8. Stejně tak zatím nebudete moci změnit tapetu a pohrát si s dalším nastavením.

Líbí se vám prostředí Chrome OS pro Metro a dokážete si představit, že byste s ním běžně pracovali, nebo jej naopak považujete za naprosto slepou uličku a opravdu jen reklamu na skutečné chromebooky? Pochlubte se se svým názorem nám i ostatním čtenářům v diskuzi pod článkem.

Diskuze (132) Další článek: Intel Galileo: podrobné detaily o Quarku X1000 na desce Arduino

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,