Chystá se právní bitva o Oculus Rift. Nápad je náš, tvrdí ZeniMax

Zenimax, velké americké herní vývojářské studio, se pustilo do právní pře s firmou Oculus VR. Ta stojí za vývojem brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift a nedávno byla pohlcena Facebookem za dvě miliardy dolarů. Zenimax tvrdí, že nápad (právnicky řečeno „duševní vlastnictví“) na Oculus Rift patří jemu a z firmy jej vynesl John Carmack, bývalý zaměstnanec Zenimaxu a nyní technický ředitel Oculus VR, který stojí za vývojem Oculus Rift.

John Carmack je významnou osobností ve světě počítačových her. Stál u zrodu prvních úspěšných 3D her jako je Wofenstein 3D, Doom nebo Quake. Založil firmu Id Software, která se zabývá vývojem 3D enginů a kterou v roce 2009 koupil právě Zenimax. Měl se provinit tím, že z Id Software vynesl informace a software týkající se vývoje zařízení pro virtuální realitu, na kterém sám v Id Software pracoval. Bez tohoto know-how by se prý Oculus Rift neměl šanci stát tak úspěšným.

Carmack se však veřejně na Twitteru brání, že v rámci projektu Oculus nepoužil ani řádku kódu, který by napsal dříve v Zenimaxu a že nic z jeho práce nebylo patentováno. Z druhé strany se právníci zřejmě budou ohánět dokumentem, ve kterém Carmac ještě jako zaměstnanec Zenimaxu podepsal při přebírání prototypu 3D brýlí vyrobených Zenimaxem smlouvu, že o tomto prototypu nevynese žádné informace z firmy.

John Carmack v tom však není sám. Spolu s ním přešlo z týmu pracujících na virtuální realitě v Zenimaxu do Oculusu ještě pár dalších lidí. Oculus VR do té doby předváděl docela chabý prototyp své představy zprostředkování virtuální reality. Po příchodu Carmacka a části jeho týmu se vývoj skokově pohnul dopředu a vznikl opěvovaný Oculus Rift. Zenimax tvrdí, že je to de facto jeho dílo. Facebook, jakožto současný majitel Oculus VR, je tak vystaven nemilému soudnímu sporu. Můžeme jen doufat, že nebude mít vliv na další vývoj zařízení

Diskuze (6) Další článek: Byznysový zápisník: Slovenské InHiro hlásí investici 300 tisíc dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,