Čínská Alibaba zvažuje stavbu datacentra v Česku

Čínský internetový gigant chce postavit velké datové centrum v Evropě. Mezi několika kandidáty je také Česká republika. Čína buduje novou hedvábnou stezku.

Čínský internetový obr Alibaba Group zvažuje výstavbu velkého datového centra v České republice. To by svou rozlohou mohlo odbavit provoz ve velké části Evropy. Asijský kolos začal hledat vhodné lokality v několika evropských státech. Během vládní a podnikatelské delegace v Číně za projekt lobbovali také představitelé českého státu.

„Vládní delegace navštívila centrálu společnosti Alibaba Group, která má zájem o rozšíření svých aktivit i do Evropy. Pan Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest, byl součástí vládní delegace a zúčastnil se tak jednání se stávajícími a potenciálními investory,“ potvrzují zástupci CzechInvestu.

Podle informací Connect.cz si Alibaba Česko vyhlédla jako jednoho z kandidátů ještě před návštěvou vládních představitelů. Číňanům se zamlouvá pozice České republiky na mapě i obstojná vybavenost optickými trasami. Investice by se mohla vyšplhat do řádů miliard korun. Česko ale v žádném v případě nemá nic jisté. Rozhodnout by se mohlo ještě letos.

Novodobá hedvábná stezka

Datové centrum by Alibabě z části mělo sloužit pro chod vlastních internetových služeb, respektive jejich podpůrných systémů. Firma provozuje čínské fenomény typu Taobao, Alipay, Youku, Tmall či Alibaba.com. Datový komplex by nicméně měl z velké části sloužit také k chodu vlastního cloudu, který konkuruje velkým značkám jako Microsoft Azure, Amazon Web Services a dalším.

Klepněte pro větší obrázek
Šéf Alibaba Group Jack Ma. Hodnota firmy na burze přesahuje 210 miliard dolarů.

Čínský cloud se jmenuje Aliyun (nebo AliCloud), funguje od roku 2009 a v domovské zemi už má přes 1,4 milionu zákazníků. Alibaba se s ním postupně chce dostat také na další trhy a společně s tím rozvíjet i další ICT služby. Letos v březnu pro tyto účely otevřela datové centrum ve Spojených státech. Následovat má právě Evropa a také další části Asie.

Cloud Alibaby je oproti západní konkurenci poměrně omezený. Firma s ním ale z počátku chce cílit především na čínské firmy, které chtějí působit v zahraničí a cloud využívat.

Pro čínskou zemi je Evropa důležitým a zajímavým trhem a čínské byznysmeny a politiky mimo jiné hodně zajímají telekomunikace. V posledních letech v zemích starého kontinentu například rychle expandoval podnik Huawei, na kterém běží velká část zdejších mobilních sítí. Na evropský i český ICT trh se nyní bude aktivně snažit prodrat Lenovo, které si doplnilo portfolio odkupem serverů od IBM.

Podle informací Connect.cz se Číňané o telekomunikace a datacentra v Česku zajímají už delší dobu. Čínská vláda za pomoci čínských podnikatelů usiluje o vybudování novodobé hedvábné stezky. Její součástí mají být rozsáhlé investice od Číny až po Evropu. Půjde nejenom o telekomunikace, ale také o energetiku, sklady a další oblasti, které jsou k šíření vlivu a byznysu potřeba. Hospodářské noviny například nedávno informovaly, že čínský Fosun Group chce u nás investovat až 80 miliard korun.

Diskuze (4) Další článek: Mobil s Windows 10 jako počítač? Stačí připojit monitor, myš a klávesnici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,