Čupr a majitel CZC investují miliony do StartupYardu. Tady jsou týmy

Španělskou Telefónikou podporovaná síť technologických akcelerátorů Wayra v Česku zavírá krám, což se vzhledem k prodeji tuzemského O2 do rukou PPF dalo čekat, další pionýr v této oblasti to ale zkouší dál. StartupYard spustil nový ročník, do kterého vybral sedm týmů. Akcelerátor zároveň přibral dva nové výrazné investory – majitele e-shopu CZC.cz Josefa Matějku a zakladatele Slevomatu a DámeJídlo.cz Tomáše Čupra.

Noví investoři do aktuálního kola vložili řádově miliony korun, konkrétně Tomáš Čupr mluví o milionu. StartupYard po posledním ročníku přišel o výrazného sponzora a investora v podobě Seznamu, který byl už nějakou dobu s výkony spíše nespokojený. Seznam, který aktivně hledá nové obchodní příležitosti včetně těch zahraničních, pracuje na více věcech samostatně i s partnery a podniká i cesty do Silicon Valley.

Většina týmů z Česka

StartupYard každopádně aktuálně přístup k určitým penězům má. Kromě dvou zmiňovaných investorů se angažuje třeba Credo Ventures a také Evropskou unií podporovaný program CEED Tech. Z něj mohou startupy získat počáteční investiční injekci ve výši až 30 tisíc eur. StartupYard rovněž získal partnery jako Google, Skype nebo Y Soft.

Akcelerátor se letos přestěhoval z prostor TechSquare, kde doposud působil, do smíchovského Node 5.

Klepněte pro větší obrázek
Účastníci letošního a nového StartupYardu.

Šéf StartupYardu Cedric Maloux výběr aktuálních sedmi projektů považuje za nejsilnější v historii. Většina firem už uvedla své služby na trh, má zákazníky a může řešit jiné problémy. Do StartupYard se mohou hlásit týmy z celé Evropy. Letos jich přihlášku poslaly dvě stovky. Drtivá většina z nich je nakonec českých a pouze jeden pochází z Rumunska.

Seznam vybraných projektů je k dispozici na webu StartupYardu. Zajímavě se jeví zejména dva. TeskaLabs vyvíjí nástroje pro zabezpečenou komunikaci mobilních aplikací a Testomato zase umožňují aktivní monitoring webů a zjišťování případných problémů. TeskaLabs už má zákazníky jako British Gas nebo DHL Supply Chain.

StartupYard během tří let fungování investoval do 29 firem. Čtyři z nich byly koupeny (z PizzaTime například postupně vzniklo DámeJídlo.cz), 19 je stále aktivních (dobře se daří třeba Brand Embassy a některým dalším) a deset projektů získalo investice v celkové výši 60 milionů korun.

Diskuze (3) Další článek: Návrat k legendám: Software na Acornu Archimedes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,