Facebook | Umělá inteligence | Superpočítače

ČVUT a brněnské VUT patří ke špičce. Získají od Facebooku superpočítače a budou vyvíjet umělou inteligenci

Facebook v poslední době zveřejňuje jednu zajímavou výpočetní technologii jako open-source za druhou a spolupracuje také s univerzitami po celém světě, kterým chce poskytnout speciální výpočetní servery a další know-how.

Nyní se dostala řada i na české výzkumné týmy z pražské ČVUT a brněnského VUT. Facebook zapojil obě vysoké školy do svého akademického programu FAIR (Facebook Artifical Intelligence Research), který má za úkol urychlit pokrok v oblasti umělé inteligence.

Program FAIR letos v zimě propagoval v Evropě i sám Mark Zuckerberg, který na své návštěvě barcelonského mobilního kongresu MWC a Berlína rozdával malé GPGPU servery pro A.I. Big Sur, jejichž návrh publikoval jako open-source na sklonku loňského roku.

„Nové servery poskytnuté v rámci programu nám pomohou významně urychlit výzkum v oblastech počítačového vidění a strojového učení,“ říká docent Ondřej Chum z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Přidává se k němu i docent Jan Černocký, vedoucí Ústavu počítačové grafiky a multimédií na Fakultě informačních technologií VUT v Brně. „Díky výkonným serverům zvýšíme výpočetní výkon a výzkumné skupiny budou moci provádět datově náročné výpočty, především v oblasti získávání dat z řeči, zpracovávání obrazu a videa, počítačové grafiky či výpočetní fotografie,“ prozradil Černocký.

V rámci programu FAIR rozdá Facebook v Evropě 22 malých superpočítačů 15 špičkovým institucím z 9 evropských zemí. ČVUT a VUT jsou mezi nimi a my budeme sledovat, co na nich vykouzlí.

Diskuze (15) Další článek: Netgear Orbi: Wi-Fi, které prý pokryje celý rodinný dům a zahradu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,