CZ.NIC vyrobí novou sérii routerů Turris. Má i první čísla z výzkumu

Sdružení CZ.NIC, které primárně funguje jako správce tuzemské internetové domény, připravuje další sérii vlastního Wi-Fi routeru Turris (viz náš test). „Je šance, že nová série přijde koncem roku,“ vzkazuje jeden z autorů projektu Bedřich Košata. Nové modely tak rozšíří aktuální počet tisíce vyrobených kusů. Společně s tím se pracuje na vývoji odlehčeného xDSL modemu.

CZ.NIC začal Turris distribuovat mezi uživatele letos v únoru. Poplatek je symbolický, vyjde na jednu korunu. Cílem zařízení v ceně několika tisíc totiž není vydělat, ale pomoci s výzkumem počítačové bezpečnosti u koncových uživatelů. Zájemců se nakonec přihlásily čtyři tisíce.

V Česku je aktuálně aktivováno kolem 660 kusů routerů Turris. CZ.NIC už nyní další modely rozesílá téměř výhradně do regionů, kde jich není tolik. „Chtěli jsme mít hodně lokalit a hodně providerů. Ze začátku jsme narazili na problém, že bylo hodně prvních přihlášek z Prahy či Brna,“ vysvětluje Košata.

První bezpečnostní čísla

Onen bezpečnostní výzkum už má první zajímavá čísla. Turris například začal hlídat přístup do center botnetů. CZ.NIC (spolupracuje s českým bezpečnostním týmem CSIRT.CZ) už na základě toho upozornil 13 uživatelů na možnost nákazy, dva z nich tuto skutečnost potvrdili.

 

Na základě monitorování už bylo upozorněno 13 uživatelů s podezřením napojení na botnet. Dva potvrdili.

 

„Je hodně IP adres, které se během jednoho dne snaží připojit třeba k 20 našim klientům,“ popisuje Košata další poznatky. CZ.NIC chce nyní na základě těchto měření připravit takzvané „greylisty“ s těmito IP adresami. Turris se zároveň snaží IP adresy obsahující malware, už tak provedl u 11 uživatelů.

Turrisu se podařilo získat certifikaci pro použití v Evropské unii a zájem o spolupráci už vyslovilo několik zajímavých subjektů ze zahraničí. Ozval se například silný americký provider Comcast, zájem hlásí také antivirové společnosti. „Vidí v tom zajímavou možnost spolupráce,“ říká Bedřich Košata. Další zájemci prozatím nejsou přímo jmenováni.

Klepněte pro větší obrázek
Made in Czech Republic.

CZ.NIC uživatelům Turrisu posílá automatické aktualizace, jedna větší by měla dorazit co nevidět. Routery se updatují automaticky a bezpečnostní problémy se mimo jiné získávají na základě analýzy toků dat.

Tým kolem Turrisu chce postupně dodávat další novinky a vylepšení. Přibude více „hardcore“ funkcí, budou dobrovolné. Vylepšovány mají být stávající sondy, ve vývoji je mobilní aplikace pro nastavování a monitoring routeru, měření dostupnosti služeb či pasivní měření rychlosti.

Routery Turris jsou kompletně vyvíjeny a vyráběny v Česku. CZ.NIC vše platí z poplatků za internetové domény. Původní investice činila zhruba 10 milionů korun.

Diskuze (28) Další článek: Supertelefony Tango už Googlu nestačí. Chystá tablety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,