Další zahraniční koupě Cisca. Ubiquisys šíří mobilní signál v budovách

Cisco za 310 milionů dolarů kupuje soukromě vlastněnou britskou společnost Ubiquisys. Pro síťového lídra je to letos už čtvrtá akvizice a firma se na nákupy opět vydala za hranice Spojených států, jak její šéf John Chambers slíbil. Koupě britské firmy pro Cisco představuje začlenění dalšího významného článku v rozšiřování produktů a služeb pro mobilní operátory.

Ubiquisys vyrábí takzvané femtobuňky (small-cell, femtocell), které umí dostat mobilní 3G a LTE signál i tam, kam klasické mobilní vysílače nedosáhnou, případně na pokrytí a odbavení množství připojených uživatelů nestačí. Femtobuňka se jednoduše klasickým ethernetovým kabelem připojí k šiřiteli tradičního internetového připojení (Wi-Fi router, switch, firemní LAN síť a podobně) a následně pak toto připojení zpřístupní mobilním zařízením ve formě 3G a LTE.

Tyto krabičky získávají na oblibě zejména u firem, které potřebují kvalitním signálem pokrýt větší komerční prostory – například konferenční centra, rozsáhlé železobetonové kanceláře, tunely metra a ve Spojených státech jsou velice populární také na sportovních stadionech. Cisco odhaduje, že trh s femtobuňkami do budoucna rychle poroste, hlad uživatelů po kvalitním datovém mobilním signálu totiž roste. Femtobuňky v současné době tvoří asi 10 procent čtyřicetimiliardového trhu (v dolarech) s rádiovým přístupem.

Součást do budované skládanky

Podle průzkumu ABI Research je Ubiquisys v této oblasti jednička na trhu následovaná společnostmi Alcatel-Lucent a ip.access. Do druhé jmenované Cisco už dříve společně s dalšími investory (například Qualcomm) investovalo 29,7 milionu dolaru, s partnerstvím ale není úplně spokojeno. Tím, že získá celou společnost, bude moci kontrolovat kompletní vývoj, plánovat nové produkty a propojovat je se svými dalšími projekty.

Cisco v posledních měsících do posílení v mobilní oblasti významně investuje. Firma letos získala třeba izraelské Intucell, které umožňují dynamicky rozdělovat zátěž v mobilních buňkách a inteligentně řídit provoz. Koncem loňského roku zase Cisco získalo společnost BroadHop, jejíž technologie umožňují nastavovat v sítích pravidla.

Nový přírůstek se stane součástí zmíněných akvizic a zapadne do divize Cisco Service Provider Mobility Group. „Tyto technologie vytvoří mobilní architekturu, která využije inteligenci sítí od koncových bezdrátových technologií až po síťové jádro,“ popisuje Cisco v oficiálním prohlášení. Pro Cisco koupě Ubiquisys rovněž znamená rozšíření možností klasických koncových Wi-Fi vysílačů.

Britská společnost svému novému majiteli přinese i další zajímavé technologie. Společně s Intelem například pracuje na funkci EdgeCloud, která funguje jako takové CDN. Femtobuňky mohou distribuovat obsah mobilním zařízením přes cloud. Ubiquisys má rovněž nástroje pro inteligentní řízení sítí (SON), podobně, jako Intucell.

Ubiquisys vznikla v roce 2004 a až doposud byla soukromě vlastněnou společností. V průběhu let získala investice ve výši 81 milionů dolarů od firem jako Google, Accel Partners nebo Atlas Venture. Firma zaměstnává kolem 150 lidí, kteří přejdou pod nového majitele. Mezi největší zákazníky patří například T-mobile, Google, SoftBank, SFR, Texas Instruments či Nokia Siemens Network. I Cisco má v oblasti femtobuněk několik zákazníků, především amerického operátora AT&T.

Cisco má stále na účtech přes 45 miliard dolarů a v akvizicích hodlá pokračovat. Šéf firmy John Chambers nedávno prohlásil, že dokud americká vláda nezmění daňovou politiku z převodu peněz ze zahraničí, bude Cisco nakupovat jinde. Aktuální obchod má být uzavřen ve čtvrtém čtvrtletí tohoto fiskálního roku. Akcie Cisca si po oznámení odkupu připsaly více než procento.

Váš názor Další článek: Mars je od Země vzdálený 428 000 pixelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,