Dell buduje novou softwarovou divizi

Dell byl vždy postavený na tom, že uměl integrovat různé součástky a vytvořit z nich kvalitní konečný produkt,“ sdělil mi koncem loňského roku šéf tuzemské pobočky slavné firmy Jiří Kysela. Firma se této strategie drží do dneška – sestavuje nejenom počítače, ale především dává dohromady serverové technologie, storage systémy nebo nově také sítě tak, aby dokázal nabízet fungující infrastrukturu. A jak se zdá, do této skládanky nyní zapadne i software.

Dell totiž oznámil, že začíná budovat novou divizi Software Group, kterou povede bývalý „IBMer“, zachránce softwarového obra CA a poradce investiční skupiny Silver Lake Partners John Swainson. Firma prozatím nekomentovala, jaké má s novou divizí přesně plány, žádný nový operační systém nebo kancelářský balík od ní ale nečekejte. Dellu jde především o to, aby zákazníkům mohl prodat svoji IT infrastrukturu, jejíž součástí bude také software, který jí umožní co nejlépe řídit a ovládat.

Všechno si to promyslet

John Swainson, o kterého mělo údajně na podobnou pozici zájem také HP, má teď několik měsíců na to, aby stanovil jasnou strategii. Zodpovídat se bude přímo Michaelu Dellovi. Software bude pro Dell důležitou strategickou součástí. Podle mých informací by totiž Swainson nyní měl stát po boku Davea Johnsona, který má ve firmě úlohu vizionáře a odhaduje trendy, na základě kterých pak doporučuje akvizice společností.

Klepněte pro větší obrázek
John Swainson se ujal společnost CA po odhalení účetních skandálů a dostal jí zpět do hry. V Dellu bude mít na starost novou softwarovou divizi.

Nezajímá nás software jako SAP nebo databáze Oracle, ale spíš na úrovni PaaS,“ řekl Živě.cz Ondřej Bačina z českého Dellu. Podle současné strategie tak lze od Dellu očekávat spíše lepší nástroje pro řízení serverů atp. „Je ale pravda, že například nedávná akvizice Boomi z naší trajektorie vybočuje,“ popsal dále Bačina. Zdůrazňuje přitom, že to, jakým směrem se softwarová divize společnosti pohne, a jak se díky tomu pohne celý Dell, bude záležet právě na tom, jakou strategii Swanison zvolí. Může se třeba stát, že Dell už nebude chtít data pouze skladovat (Compellent a další) a posílat (Force10 Networks), ale podobně jako HP také analyzovat.

Dell pracuje se softwarem také na partnerské úrovni. Díky kamarádství Michaela Della a šéfa Salesforce.com Marca Benioffa je nyní možné propojit úložné systémy Dellu s cloudovým softwarem Salesforce.

Chytré akvizice

Software je dnes pro hardwarovou firmu hodně důležitou součástí. Zákazníci nenakupují pouze samotné železo, ale požadují kompletní službu. Server nebo síťové prvky bez pořádných ovládacích nástrojů prodáte jen stěží.

Důvodem toho, proč nový šéf softwarové divize bude úzce spolupracovat s hlavním vizionářem, je mimo jiné to, že Dell v posledních měsících hodně roste díky chytrým akvizicím, čehož by se dalo využít také v softwaru. Nákupní strategie Dellu je taková, že si vyhlídne podceňovanou a tím pádem i levnou firmu, kterou pak odkoupí a její nadějné technologie integruje do svých struktur. „Kupujeme chytré technologie, ne podíl na trhu,“ dodal Bačina.

Příkladem takových výhodných koupí budiž zmiňovaná Force10 Networks (trh původně očekával, že Dell koupí Brocade) nebo Compellent.

Diskuze (8) Další článek: Prototyp hledače je hotov, je prý o 20 % lepší než Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,