Dell dokončil akvizici EMC, bude dále investovat i propouštět

  • Spojení Dellu a EMC je oficiálně hotové
  • V plánu jsou velké investice do mnoha oblastí
  • Dell Technologies musí postupovat rychle, konkurenci má velkou

Největší akvizice mezi technologickými společnostmi v hodnotě 60 miliard dolarů byla po 11 měsících úspěšně dokončena. Dell Technologies obsahuje Dell Inc. i EMC Corp. v jednom.

Akvizice to nebyla rozhodně jednoduchá – kromě samotných financí a 40miliardového dluhu jsou extrémní i další parametry. Nová společnost má teď dohromady 140 tisíc zaměstnanců a nelze se tak divit chystanému propouštění. Vzhledem k celkovému počtu zaměstnanců ale půjde o velmi málo – o práci by dle neoficiálních informací mělo přijít přibližně dva až tři tisíce lidí, možná se ale dočkáme většího počtu.

Dell Technologies chce totiž do 18 měsíců ušetřit podle Bloombergu kolem 1,7 miliardy dolarů a zároveň ale několik miliard navíc získat v oblasti příjmu, kde využije právě spojení obou společností.

Nesmíme zapomínat, že Dell Technologies je teď nejhodnotnější soukromou technologickou společností s hodnotou kolem 74 miliard dolarů, která různými produkty a službami zásobuje 98 % společností z Fortune 500.

Aby mohla společnost ještě více využít spojení s EMC, musí značně investovat. To byl jeden z důvodů, proč Michael Dell stáhl společnost z veřejné burzy, která funguje hlavně na bázi finančních výsledků v krátkém čase a nedovoluje tak velké a dlouhodobé investice, jež je nutné v rámci reorganizace obou společností udělat.

V plánu je investovat ročně kolem 4,5 miliardy dolarů do výzkumu a vyvinout rychlost vývoje „jako u startupu“, což je celkem výzva. Dell Technologies bude kromě serverového byznysu řešit i koncové produkty a chce se zaměřit i na nové trhy a trendy – ať už jde o internet věcí, chytré automobily, mobilní zařízení a podobně. Lze Dell očekávat třeba i v segmentu virtuální reality? Pravděpodobně ano, protože mezi plány jsou třeba i chytré ledničky a podobná zařízení.

Dell Technologies je teď dostatečně velká společnost, která by takový záběr produktů mohla zvládnout. Otázka zní, jestli to dokáže v dostatečně krátkém čase, protože trh se vyvíjí stále rychleji a soupeřů je stále více jak ze strany velkých technologických společností, tak i menších startupů.

Zdroj obrázku: Flickr (CC BY 2.0)

Váš názor Další článek: Mark Zuckerberg investoval do indického startupu pro mobilní výuku matematiky a dalších věd

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,