Dell je v ráži. Za 1,25 miliardy dolarů kupuje SonicWall

Dell v současné době prochází historickou obměnou. Z tradičního výrobce a prodejce počítačů se stává firma nabízející kompletní IT infrastrukturu spojenou s poskytováním služeb, což umožňuje přechod na byznys s mnohem vyššími maržemi, než jaké nabízí prodej počítačů a notebooků. K dokončení své vize Dell potřebuje doplnit portfolio svých produktů. Jde na to nejenom přes inovace a interní vývoj, ale také přes řadu strategických akvizic.

Patří mezi ně i jedna čerstvě oznámená. Dell si za zhruba 1,25 miliardy dolarů kupuje kalifornskou společnost SonicWall, díky čemuž do své skládanky přidal hardwarové a softwarové portfolio bezpečnostních produktů. Firma už má vlastní servery, storage systémy, služby a sítě a nyní může veškerá data a komunikaci zajistit také na nejnižší bezpečnostní vrstvě.

Důležitá součást puzzle

Kompletní IT balíček produktů a služeb by tak měl jít zase o něco lépe prodávat. „Když se bavíme s šéfy společností, bezpečnost hraje ve stavbě a údržbě jejich IT infrastruktury jednu z nejdůležitějších rolí, obzvláště pokud jde o privátní a veřejné cloudy,“ uvádí v oficiálním prohlášení viceprezident Dellu pro strategii Dave Johnson. Dell nyní může bezpečnostní produkty prodávat jak přímo firmám, tak do datových center, ve kterých běží veřejné cloudy.

Koupě SonicWall je zároveň dalším krokem k vybudování softwarové divize Dellu, na které se začalo pracovat teprve před několika týdny. „Dnešní oznámení je důležitým krokem v rozšíření našeho softwarového portfolia o oblast bezpečnosti,“ doplňuje Johnson. Koncem února si Dell v rámci softwarové expanze koupil firmu AppAssure.

SonicWall funguje už od roku 1991, přičemž v roce 1999 vstoupila na burzu. V létě 2010 jí za 716 milionů dolarů odkoupili soukromí investoři a z veřejného obchodování jí stáhli. Firma vlastní 130 patentů, má přes 300 tisíc zákazníků po celém světě, zaměstnává 950 lidí a za posledních 12 měsíců vygenerovala příjmy ve výši 260 milionů dolarů.

Produkty SonicWall byly v dřívějšku zaměřeny především na malé a střední podniky, kde se firma zařadila mezi lídry na trhu. „Nedávno jsme ale představili celou sérii enterprise produktů, díky kterým můžeme jít také do velkých datových center,“ říká současný výkonný šéf SonicWall Matt Medeiros. Přímou konkurenci společnosti jsou tak zavedené značky jako Cisco Systems, Check Point, Juniper Networks nebo Fortinet.

Dell by díky své velikosti, vlivu a kompletní strategii mohl produktů SonicWall začít prodávat více než kolik se jich prodávalo doposud. „SonicWall rostl odspoda a k protlačení svých produktů do enterprise sféry potřeboval obchodní sílu a podporu,“ komentuje akvizici Ondřej Bačina z českého Dellu. Technologické předpoklady pro dobré prodeje podle něj SonicWall má. „Stejně jako Force10 nabízí jeden operační systém skrze všechny produkty,“ pochvaluje si Bačina. SonicWall se díky Dellu bude ve velké míře nabízet také v České republice.

Dell plánuje akvizici dokončit do července tohoto roku a příjmy by se v celkových výsledcích společnosti měly projevit už v druhé polovině tohoto roku. 

Váš názor Další článek: Vysoká dostupnost virtuálních serverů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,