Apple | Samsung | Soudy

Dobré zprávy pro Samsung: Nemusí platit Applu 400 miliónů dolarů

Apple se Samsungem začal soudit už v roce 2011. Applu se nelíbil tvar telefonů Samsung stejně tak ikonky v operačním systému, vše příliš podobné iPhonům. Behem let právních bitev se Samsung vyhnul požadované pokutě ve výši jedné miliardy a musel jen zastavit prodej starších už stejně neprodávaných telefonů.

Applu se podařilo prosadit alespoň pokutu 548 miliónů dolarů, ale Samsung se nepřestal odvolávat a stáhl to na 399 miliónů dolarů. Případ se tak dostal až k Nejvyššímu soudu USA, který nyní jednomyslně smetl (pdf) požadavek Applu na plnou částku ze stolu.

Samsung se bránil před soudem, že by neměl platit pokutu z prodeje celých zařízení, ale jen těch částí, které přímo porušovaly patenty Applu. Federální soud tuto argumentaci odmítl, ale Samsung se odvolal výš. Nejvyšší soud se nyní přiklonil na jeho stranu a případ se vrací k soudu nižší instance. Vzhledem k řádovým rozdílům mezi cenou celého telefonu a jen jeho komponent (například plastového rámečku připomínajícího iPhone) se dá čekat velmi výrazné snížení celé pokuty.

Zdroj: The Hill

Diskuze (23) Další článek: Britové za šest sekund zjistí údaje ke kreditce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,