Drony od Facebooku se budou proletovat nad hlavním sídlem v Silicon Valley

Facebook chce stejně jako Google poskytovat internet i v oblastech, kde není dostupný a instalace běžnou cestou v podobě kabelů či pozemních mobilních sítí není ekonomicky relevantní způsob, jak ke koncovým uživatelům dostat připojení ke globální síti. I když každý z nich přistupuje k řešení několika různými způsoby, Facebook už bude testovat vlastní vysílací drony.

Specializované drony budou zatím mnohem menší, než jsou ty plánované a budou rovněž létat velmi nízko. Facebook ale bude testovat především bezdrátové spojení a komunikaci, která poběží na frekvenci 2,4 GHz, stejně jako třeba vaše Wi-Fi doma nebo v kanceláři.

Malé testovací drony budou létat nad hlavním sídlem Facebooku a také ve vyhrazeném místě ve městě Menlo Park, ve výšce přibližně 120 metrů.

Finální verze dronů Aquila, které byly představené minulý rok, budou ale létat ve výšce 18 až 27 kilometrů (spíše tak půjde o atmosférické satelity, stejně jako balóny Loon od Googlu) a díky solárnímu pohonu se udrží ve „vzduchu“ až tři měsíce. Drony budou relativně lehké, ale obrovské - rozpětí jejich křídel totiž bude podobné jako u Boeingu 767.

Váš názor Další článek: Pevné disky rotují už 60 let. Na začátku byly větší než lednička

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,