Internet

Dvě třetiny uživatelů surfují na cenzurovaném internetu

Celých 67 % uživatelů surfuje na internetu, kde je kritika režimu, vlády nebo třeba armády předmětem cenzury. Vychází to z poslední zprávy organizace Freedom House, která dlouhodobě monitoruje svobodu médií a internetu. Nejhůře jsou na tom tradičně čínští uživatelé, naopak nejsvobodnější internet má podle Freedom House Estonsko a Island.

Scrn-11-22-001.png
Čím tmavší barva, tím větší omezování na internetu (zdroj: Freedom House)

Znepokojující je také statistika toho, v kolika zemích dochází k zatýkání a věznění za aktivitu na sociálních sítích. A tím nemusí být pouze psaní komentářů a příspěvků, které vyjadřují nesouhlas s vládnoucím režimem. Například v Saudské Arábii stačí lajknutí či sdílení takto závadného obsahu. Celkem je svoboda na internetu podobným způsobem omezována v 38 zemích světa.

Globální situace se zhoršila také intenzivnějším blokováním komunikačních služeb, jakými jsou WhatsApp, Viber nebo Telegram. Již zmíněné Turecko má také bohaté zkušenosti s blokováním sociálních sítí v průběhu politicky citlivých událostí. Naposledy se Twitter, Facebook či Youtube v zemi odmlčely při zatýkání opozičních poslanců z prokurdské strany.

O svobodě na internetu jsme psali:

Diskuze (23) Další článek: Šuškanda: Microsoft chce dostat x86 aplikace na mobilní Desítky. Kvůli Continuu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,